Fransoser leder (knappt).

The Witcher 3 är ett av tidernas mest hyllade spel, och snart fem år efter premiären säljer det fortfarande rejält bra och har knoppat av sig en Netflix-serie. Och allt det här ökar värdet på utvecklaren CD Projekt Red.

Polackernas börsvärde har växt rejält på sistone, och företaget värderas nu till över 8 miljarder dollar, 78,6 miljarder kronor. Det uppges på Reddit-sidan för Gwent. Värderingen innebär att CDPR är Europas näst mest värdefulla spelutvecklare, endast slagna av giganten Ubisoft vars värde uppges ligga mellan 8,5 och 9,5 miljarder dollar.

Det är lite kul att två företag med så olika affärsstrategier ligger så nära varandra. CD Projekt lägger ju massor av tid på att finputsa sina fullstora spel, som släpps med många års mellanrum (det gick fyra år mellan The Witcher och The Witcher 2, och lika lång tid innan The Witcher 3). Ubisoft, å sin sida, kännetecknas snarast av hysterisk rask utvecklingstakt, kanske tydligast exemplifierat av Assassin's Creed-serien. (Fransoserna har nu bromsat takten efter återkommande kritik om buggiga spel.)

För tre år sedan värderades CD Projekt till 1,6 miljarder dollar, så värdet är inte direkt skrivet i sten. Men om Cyberpunk 2077 infriar bara en del av förväntningarna kan det bli tufft för Ubisoft att behålla förstaplatsen.

Cyberpunk 2077 har nu 17 september som releasedatum.

Skicka en rättelse
Gog bidrar med "inget". Folk tror det och CDP ljuger lite här var om hur mycket mera Witcher som säljs på gog, men i slutändan så lär det vara i alla fall 1000x mer försäljning på steam. 22/02 @Evilof: "Today CDPR announced its annual report for 2018, confirming some alarming financial trends for its DRM-free games store..... GOG only made around 30,000 PLN of profit in 2018, or about $7,800 in current USD conversion rates. " Så tror inte GOG... 22/02 Undra hur mycket GOG.com bidrar till det hela... Det är ju inte direkt Steamstorlek, men GOG är ju en fantastisk butik som jag misstänker har många, likt mig, lojala kunder som tickar in slantar också. 21/02 Jag tänker på Finska mobil spel företagen och Svenska mobil spel osv ? vad ligger dem på ? 21/02 Så går det när styrelsen är gamers själva. Inte uppstoppade handelsmän ifrån Harvard. 21/02 @Zidious G: Vet inte hur det är hos andra aktörer, men hos Avanza är minimum-courtage omkring 800 kr för köp på den polska marknaden, så det ska till en större summa för att det ska vara "värt". Det finns dock Warranter att tillgå om du är insatt i det. 21/02 Nä jag vet inte. Om Cyberpunk 2077 infriar bara en del av förväntningarna så kommer det att bli hus i helvete eftersom det är så otroligt hypat. 21/02 Tror du är i fel forum för att fråga. Många här trodde på Starbreeze tidigare och personer som var tidiga till leken tjänade pengar och alla som kom efter nyhetens behag tappade mycket. 21/02 Om större spel som t.ex Metro, Dying Light osv, hade släppts på gog på release så hade jag köpt mina alla mina spel på där. Tyvärr kommer det nog aldrig ske så läng gog är DRM-free. 21/02 Köp nu om du är intresserad av att investera i cdpr. Är du ute efter snabba klipp finns säkert andra alternativ men det är ett helt annat förhållningssätt än vad jag personligen har till aktier 21/02