Ganska imponerande för ett spel med barn som främsta målgrupp.

Roblox är en spelplattform som mest nämns i förbifarten på sajter som FZ av den enkla anledningen att målgruppen är sisådär 20-30 år yngre än de flesta av oss. Vi som är föräldrar, med barn i åldern 7-11 år, är förmodligen desto mer bekanta med titeln som är ohyggligt stor i just den demografin. De flesta avfärdar det som något fult, osar lågbudgetproduktion och som är just "för barn". Företaget är dock, efter den senaste investeringsrundan, värderat till fyra miljarder dollar enligt en artikel hos Wall Street Journal (betalvägg).

För dig som inte är bekant med Roblox är premissen enkel: det är egentligen bara en plattform som låter kreatörer skapa egna upplevelser och du hittar allt från GTA-kopior till hinderbanor, tycoon-spel och dungeon crawlers. Det mesta är gratis och körs direkt i webbläsaren eller på mobila enheter. Vissa kostar dock riktiga pengar, genom den egna valutan Robux, och många titlar erbjuder dessutom olika mikrotransaktioner, både kosmetiska och för rena fördelar såsom snabbare bilar eller bättre följeslagare.

Och populärt är det med 115 miljoner månatliga spelare världen över vilket gör något större än Minecraft med sina 112 miljoner. Redan i slutet av november förra året hade Roblox omsatt 435 miljoner dollar, en siffra som blir ännu mer imponerande med tanke på att de år 2016 omsatte i sammanhanget blygsamma 45,7 miljoner dollar. Detta enligt siffror från analytikerna på Sensortower.

Skicka en rättelse
Min sexåring spelar Roblox som besatt. Än så länge har det inte kostat oss ett öre. Har fått aktivera diverse filter, för vissa banor han spelade var inte särskilt lämpade för sexåringar. 28/02 Min dotter har fått robux ett par gånger när det handlat om banor som kostar, eller som något byggspel där det kostade lite att kunna bygga fler våningar. Skins etc är tvärt nej på däremot. 27/02 De ungar jag träffar spelade någon slags ninja-spel i Roblox som tokiga innan de gick över till Fortnite och Overwatch. 27/02 Har inga egna barn, eller känner någon som har barn som spelar Roblox men har känt till det länge. Ska ärligt säga att jag inte visste vad det gick ut på dock, trodde det var en Minecraft-kopia. 27/02 Har man barn så är det här spelet inte något konstigt. Snarare en självklarhet. 27/02 Mitt stora problem är att många är så genomdesignade för att få folk att spendera Robux, små skinner boxes for kids. 27/02 Nackdelen är alla som vill tjäna pengar på att sälja skit för robux. Fördelen är ju att det finns nått för alla. Enkla platformare (obbys) kan även den mindre spela. Och dottern vill bygga sin egen Roblox grej nu. Nån super avancerad historia... Jag tän... 27/02 Jag har väldigt kul tillsammans med mina barn och roblox. De kör på paddorna och jag på xboxen. 27/02 Det är en samling kloner av riktiga spel fast mycket sämre... enligt mig. 11-åringen hade lan här hemma och de spelade roblox mest då alla har det och det mesta är tillgängligt. Ungarna har ju inget tålamod eller intresse till att "fixa" de riktiga spel... 27/02 Min äldsta son (13) spelar fortfarande Roblox emellanåt, mellan sessionerna i Rainbox Six: Siege och Assassins Creed. Finns en drös spellägen där som tydligen är roliga även för äldre kids. 27/02