Nu kan du få pengarna tillbaka även om du börjat spela spelet.

Den digitala spelåterförsäljaren GOG – som ägs av CD Projekt Red – är populär bland mången gamer, mycket tack vare att alla spel på plattformen helt saknar DRM. Nu siktar man på att bli ännu mer konsumentvänliga i och med en ändring av sin policy för återköp.

Tidigare har man kunnat få pengarna tillbaka så länge man inte laddat ned spelet, alternativt om det lider av tekniska problem. Den uppdaterade policyn innebär att man nu kommer kunna lämna tillbaka spel inom 30 dagar av att man köpt dem – eller 30 dagar efter att förhandsbokade spel har släppts – oavsett hur mycket man spelat. Man förbehåller sig dock rätten att neka förfrågningar om återköp eftersom man inte vill att policyn ska användas för att "skada utvecklare som lägger tid och hjärta på att skapa fantastiska spel".

Man hoppas att spelköpare ska göra informerade inköp och bara använda sig av detta alternativ om något inte fungerar som väntat. Märker man att den inte används på att bra sätt kan policyn komma att ändras i framtiden.

Men oavsett hur bra detta är för spelarna verkar inte spelutvecklarna och utgivarna själva vara helt nöjda med beslutet, framförallt eftersom GOG inte informerat eller rådfrågat dem i förhand. Flera har uttryckt sitt missnöje på Twitter, däribland Ragnar Tørnquist från indieutvecklaren Red Thread Games:

Tack till Sillage för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse
How often can I refund my games? Is there some sort of limit? We trust that you're making informed purchasing decisions and will use this updated voluntary Refund Policy only if something doesn't work as you expected. This is why there are no limits but... 02/03 @Påskmust: Jag hoppas inte att det kommer ha en sådan påverkan. GOG vill vara väldigt konsumentvänliga och jag respekterar verkligen det, men det finns en risk att folk kommer att missbruka detta. 02/03 Det är dags att uppdatera sig. Nu för tiden är det väl något danskt bolag som helt enkelt skickar en faktura där det mer eller mindre står "betala 4500 kr, annars...". 02/03 Men hallå, om man laddar ner olagligt så kommer Henrik Pontén hem till en med brännbollsträ. 02/03 Nja, inte när det kommer till MMO's som har en launcher då den är igång så räknas det som spelad tid. Hade redan 6 timmars "spelad tid" i FF14 innan jag hade ens hunnit ladda ner det. 01/03 Fast varför ens köpa spelet när valet finns att ladda ner GoG versionen från valfri piratsida istället för att krångla med refunds. Känns ju som ett krångligare sätt att få tag på spelet om man ändå inte tänkt betala för sig, så jag vet inte om det komm... 01/03 Tror dom oroar sig i onödan. Det är ju lättare för folk som inte vill betala för spel att få tag på det på annat sätt; varför skulle dom krångla med köp och refund? 01/03 Tror du underskattar folks lathet... Jag tror det är ett PR-trick bara iaf :) 01/03 Att spelutvecklare/utgivare gnäller på detta har jag ingen förståelse för, kan någon förklara för mig varför de skulle ha rätt att styra över butikers returpolicy? 01/03 Normalt sett ja, men folk som vill utnyttja systemet? 01/03