Klassiska Folding@Home har fått en mer spelinriktad kusin i Foldit.

Uppdatering: Nu har även Folding@Home börjat vika Corona-proteiner i jakten på genombrott som kan leda till mediciner och vaccin. Läs mer här.

–––

Tänk om du kan låta dina pusselkunskaper hjälpa forskarna att hitta ett vaccin mot Covid-19 (corona)? Det är precis vad skaparna av Foldit vill åstadkomma, ett program som till skillnad mot Folding@Home förlitar sig på den mänskliga hjärnan istället för automatiserade simuleringar drivna av överbliven datorkraft.

Mjukvaran är framtagen av Center for Game Science på University of Washington och är gratis att tanka hem. För att göra dig bekant med konstformen att vika proteiner innehåller det en rad enklare pussel som stegvis blir mer utmanande. När du känner dig redo kan du sätta igång med Covid-19 som vid första anblicken är en djungel.

Foldits allra första proteinpussel

Covid-19

Till din hjälp har du andra proteinvikare i en global chat som diskuterar olika lösningar och metoder.

Skicka en rättelse
Slitage är knappast något problem. Kort som användes till bitcoin farming i flera år mådde prima när de såldes begagnade. Elräkningen blir nog inte lika rolig om jag skulle pumpa ett 2080 ti med en 9700K på 5GHz fullt ut. 19/03 Är det ett anti virus program? 19/03 Klart du ska, Du kan ställa in GPU usage från Light, Medium och High. Sen pausa när du använder datorn. Dock ska man väl påtala elräkningen, milt slitage osv. Men det borde vara underförstått. Jag kör medium när jag lirar lättare spel och stänger av hel... 18/03 Jag som har en köttig dator kanske borde bidra. Cool grej hur som helst. 18/03 VIruset lånar datorkraft! ;D Skämt åtsido jag förstår vad du menar. Här foldas det för fullt. 18/03 Tack! Ska göra det när jag kommer hem! 18/03 Det kan vara möjligt. Men eftersom du verkar intresserad av ämnet i fråga så skulle jag rekommendera att du läser artikeln som jag har länkat till. Skummade igenom texten själv, men de verkar förklara mer om hur det fungerar där. 18/03 Okej, jag har förstått att den lånar "datakraft" för någon form av beräkning/simulering men det är just dessa beräkningar/simuleringar jag undrar över! Vad är det de beräknar/simulerar, olika sammansättningar av molekyler? Är det något som ens går att... 18/03 Jag har inte kunskapen, men förklarar gärna ändå. Det här spelet, programmet, viruset lånar processorkraft av datorn det är installerat på för i sin tur kunna driva runt fler vetenskapliga simuleringar, då din dator, i det här fallet, blir en del av ett... 18/03 Bra fråga! Me too vill också veta. 18/03