Dubbla grafikprestandan mot Xbox One X.

Hur kraftfull blir nästa generations konsoler? I dag får vi för första gången klara besked, när Microsoft släppt de officiella specifikationerna för Xbox Series X.

Den nya Xboxen blir, förstås, betydligt raskare än dagens tre Xbox One-maskiner (originalet, S och X). Den får en processor som flåsar på i 3,8 GHz, och grafikdelen ska hosta ur sig 12 TFLOPS grafikmuskler. Maskinen har 16 GB GDDR6-minne med en minnesbuss på 336 GB/s. Lagringsenheten blir en 1 TB stor SSD-enhet, och den har plats för ett expansionskort för ytterligare 1 TB lagring. Målet för prestandan är 4K-upplösning i 60 bilder/sekund, men upp till 120 FPS som bäst. Xbox Series X har stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing.

De officiella specifikationerna:

Xbox Series X

CPU

8x Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU

GPU

12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU

Die Size

360.45 mm2

Process

7nm Enhanced

Memory

16 GB GDDR6 w/ 320mb bus

Memory Bandwidth

10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s

Internal Storage

1 TB Custom NVME SSD

I/O Throughput

2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)

Expandable Storage

1 TB Expansion Card (matches internal storage exactly)

External Storage

USB 3.2 External HDD Support

Optical Drive

4K UHD Blu-Ray Drive

Performance Target

4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS

Digital Foundry och youtubern Austin Evans har samarbetat med Microsoft för avtäckandet, och de bjussar på en del ytterligare intressant information om maskinen. Därtill lite mer intressanta filmer och bilder än de officiella. Väl värt att kika på.

Microsoft själva har släppt ett par videor som demonstrerar laddtiderna och quick resume-funktionen.

Xbox Series X är tänkt att släppas i slutet av 2020. Hur mycket den kommer kosta är ännu okänt. Det lär bli en viktig faktor i kampen mot Sony och Playstation 5, som också ska lanseras i slutet av året. Nu återstår bara för Sony att berätta vad som sitter i den maskinen.

Handsken är kastad, Sony!

Skicka en rättelse
Trött på att höra om prestandan på Xboxen. Jag vill veta vad den gör. 18/03 Fan :( Men vilket fall som helst så lär Microsoft få en tillräckligt bra deal på sina SSD:er att det inte kommer höja priset med 2000 kr för oss konsumenter. Enligt analyser så ska produktionskostnaden för XSX ligga på $460, så vi kan nog räkna med ett... 18/03 Ikapp ja, förbi? Nej. Xbox Series X hinner precis ikapp pc innan pc går vidare till nästa generations gpu och lämnar konsolerna på efterkälken igen. Sen kommer det komma två eller tre generationer gpu till under konsolernas livstid. Sen får vi inte glöm... 18/03 Vet inte. Jag har en One X som jag är nöjd med och jag missar ju inga spel med att vänta. Så kanske väntar ett tag som med Xbox One. Men beror lite på ekonomin vid det tillfället den kommer å sådär. 18/03 Jag har PTSD efter PS3ans överhettning och 360 RROD så jag väntar iaf ett par veckor för att se hur folk uppfattar den första modellen 18/03 Vad tror ni, kommer den att ha babysjukdomar när den kommer ut? Lite som 360 hade menar jag. Köper ni direkt på release eller väntar ni tills bebissjukdomarna är borta? 17/03 Amazing vilken självkritisk humor MS har :) Skrattade gott åt att de omfamnar memen. Så hypad till hösten/vintern och intresserad av vad Sony presenterar imorgon. https://imgshare.io/image/DoI7f 17/03 Eller kanske inte https://www.sweclockers.com/nyhet/28825-ssd-priser-stiger-med-40-procent-under-2020 17/03 Man tillåts att installera OS på det externa? 17/03 Njaa. Df har troligtvis skrivit på något avtal om vad och vad inte dom får prata om. Före någon tar illa upp över min kommentar så detta är såklart inget som bara Microsoft gör utan är normal praxis inom alla branscher när något överlåts åt en tredjepar... 17/03