"Konkurrens för spelbutiker är grymt för alla."

Debatten kring Epic Games Store, framförallt i koppling till den huvudsakliga konkurrenten Steam, har pågått enda sedan lanseringen i slutet av 2018 och lär inte försvinna än på ett tag. Vissa gillar inte att Epic kniper åt sig (tids)exklusiva spel till plattformen, medan andra anser att det är på tiden att Steam får en ordentlig konkurrent. Och nu visar det sig att Valves VD Gabe Newell sällar sig till de sistnämnda. I en intervju med tidskriften Edge hade han bland annat följande att säga:

Konkurrens för spelbutiker är grymt för alla. Det håller oss ärliga, det håller alla andra ärliga. Men det är fult i det korta loppet. Man tänker typ, 'Argh, de skriker, de ställer oss i dålig dager' – men i det långa loppet gagnas alla av disciplinen och eftertänksamheten man måste ha med sin rörelse när andra kommer in och utmanar en.

Vidare säger han att något som är mycket mer skrämmande än konkurrens är de som försöker hindra konkurrens, och delar ut en känga till Apple och deras "modell för att kontrollera allt".

Även om Epic lär ha lockat till sig en del av Steams användare verkar det fortfarande gå bra för spelplattformen. Förra helgen tog man sig förbi milstolpen 20 miljoner samtidiga användare, och under gårdagen kröp man över 21-miljonersträcket. Många lär av förklarliga skäl hålla sig hemma även denna helg, så vem vet vilka rekord som kommer slås.

Tack, Gamesradar!

Skicka en rättelse
Jag tycker din förklaring är lite onyanserad. :) Gällande adaptrarna så har Apples Lightning-kontakt bland annat haft fördelen att den varit vändbar och mer robust än den hemska micro-USB-kontakten som länge var vanlig på Android-telefoner. https://www.... 23/03 Låt mig förklara: Apple har total kontroll över allt som de kan kontrollera när det gäller sina egna plattformar, främst gäller det de mobila plattformarna där enbart mjukvara som Apple har kontroll över får existera. Vidare ser de till att all kringrus... 23/03 Bara som ett exempel, att de utvecklar Proton så att man inte tvunget måste använda windows som de flesta spelen kräver. 22/03 Aha, ja det stämmer ju. Håller med om att Apple borde tillåta det om man godkänner en massa varningar om att det sker på egen risk och att man kanske inte får någon support om något går snett. 22/03 Tror han syftar på att de inte tillåter konkurrerande butiker till appstore. På android kan man ladda ner andra Stores eller ladda ner från nätet. Detta går inte på Apples ios 22/03 Tvivlar starkt på det. En så pass intelligent och kreativ person som Gabe behöver motstånd och utmaning för att njuta av livet. 22/03 Epic förstod jag berodde på Tencent, men vad är det med Apple och Facebook som gör att du undviker dem? Något med Kina där med? 21/03 Av de tre största allmänna plattformar inom PC är det bara CD Projekt (GOG) som är börsnoterade. Sen så höll Steam också på med exklusivitetsavtal under sina första år också, tex. 'Darwinia' och något Kung Fu-spel jag glömt namnet på. Så är rädd att de... 21/03 Utgivaren som även accepterar budet från Epic. Men det är väl där skon klämmer för de flesta... Att utgivare blivit erbjuden en annan kanal och inte längre tvingas till Steam/Valve och dess monopol. Om en utgivare före epics intåg inte lade sitt spel... 21/03 Som det femtioelva gånger tidigare skrivits i alla dessa EPiC trådar så är skillnaden att Valve inte cashar för att sno exklusiviteter. Sånt dirty håller EPiC på med. Det är ju utgivaren som valt att lägga spelet på Steam. Sedan störa jag mig på att EPi... 21/03