Artistisk frihet vinner.

En domare i USA ger Activision rätt att använda det militära terrängfordonet Humvee i Call of Duty-spelen.

Bilens tillverkare AM General menar att Activision begår varumärkesintrång genom att använda Humveen i Call of Duty utan tillstånd. Men domaren avfärdar detta, och förklarar beslutet med att skaparna har artistisk frihet och att användningen av riktiga militära fordon är motiverad i ett spel där realism är en del av 'det artistiska målet'.

If realism is an artistic goal, then the presence in Modern Warfare games of vehicles employed by actual militaries undoubtedly furthers that goal.

Domaren drar också paralleller till ett fall rörande filmen Baksmällan 2, där en Louis Vuitton-väska användes utan licens. Fallet ogillades, och i beslutet sades att "biobesökarna är sofistikerade nog att förstå att ett varumärke i en film inte innebär att varumärket sponsrar filmen, särskilt inte när det syns kort och flyktigt."

AM Generals irritation är ändå förståelig, skriver Ars Technica. För fram till 2013 hade Activision licens att använda företagets bilar i CoD-spelen. Oklart varför man slutade med det, men det är uppenbarligen inte nödvändigt längre.

Skicka en rättelse
Det har redan diskuterats i många år. Utgången är densamma, d.v.s. att de helt enkelt inte kan kräva pengar för en grafisk representation av deras varumärkesskyddade vapen. 03/04 Fast idag använder väl knappt någon ordet "Stadsjeep"? Till 99 % så använder väl de flesta uttrycket SUV. Kanske efter påstötningar från Fiat Chrysler (alternativt andra bilkoncerner)? 03/04 ''Realism'' i ett CoD spel? 03/04 Undrar när vapentillverkare ska börja kasta stämnings hammaren. 03/04 Jag vill bara påpeka att du nämnde en sökmotor i ditt inlägg och skulle bara vilja kolla ifall du har betalt för att använda deras namn. 03/04 Begreppet "produktplacering" brukade innebära att en tillverkare av en produkt betalade stora summor till en t ex filmproducent ifall de fick ha med sitt varumärke synligt i filmen. Antar att det är nya tider nu...någon måste ju ha tänkt tanken att en... 03/04 Håller med, jeep måste ju ändå klassas som ett varumärkesord. Stadsjeep ger t ex flera träffar när jag "googlar" på duckgogo 😉 03/04 Hehe, det tänkte jag inte på. "Jeep" är ju lite av en synonym till terränggående (militär)fordon, utöver ett varumärke. Eller är det bara jag? En granne hade en riktig Willys Jeep när jag var barn, så det satte sig väl där. 03/04 "Humvee-jeepar" Som att säga Volvo-Toyotor. 03/04 Betyder detta att andra spelutvecklare får använda sig av riktiga bilmodeller bara dom tar bort logotypen? Tänker på Sega som förlorade Ferrari-licensen till sitt Outrun-varumärke. 03/04