En domare i USA ger Activision rätt att använda det militära terrängfordonet Humvee i Call of Duty-spelen.

Bilens tillverkare AM General menar att Activision begår varumärkesintrång genom att använda Humveen i Call of Duty utan tillstånd. Men domaren avfärdar detta, och förklarar beslutet med att skaparna har artistisk frihet och att användningen av riktiga militära fordon är motiverad i ett spel där realism är en del av 'det artistiska målet'.

If realism is an artistic goal, then the presence in Modern Warfare games of vehicles employed by actual militaries undoubtedly furthers that goal.

Domaren drar också paralleller till ett fall rörande filmen Baksmällan 2, där en Louis Vuitton-väska användes utan licens. Fallet ogillades, och i beslutet sades att "biobesökarna är sofistikerade nog att förstå att ett varumärke i en film inte innebär att varumärket sponsrar filmen, särskilt inte när det syns kort och flyktigt."

AM Generals irritation är ändå förståelig, skriver Ars Technica. För fram till 2013 hade Activision licens att använda företagets bilar i CoD-spelen. Oklart varför man slutade med det, men det är uppenbarligen inte nödvändigt längre.