Det tog sin modiga stund, men till slut har Sony visat den första hårdvaran från Playstation 5 – handkontrollen. Namnet blir... inte Dualshock 5, utan istället det nya men snarlika Dualsense.

Dualsense säger hej!

Dualsense har inbyggd mikrofon, och därför en mute-knapp (under PS-knappen nertill i mitten). Men givetvis funkar headset också.

Kontrollen har i stort samma funktioner som PS4-kontrollen Dualshock 4, inklusive touch-kontrollen och share-knappen (fast den byter namn till "Create"). Nytt är haptisk feedback, alltså skak som är mer finkänsligt än dagens skakfunktioner. Triggerknapparna (L2, R2) blir "adaptive triggers", de får programmerbart motstånd som låter utvecklare ge olika känsla i dem beroende på vad man gör. Det parat med haptisk feedback kan bli en intressant kombination, till exempel för att förmedla olika känsla när du kör bil på stökigt underlag eller väljer att stoppa motståndarens kulor med huvudet.

Det verkar bli usb type c-laddning.

Kontrollen får inbyggd mikrofon, och en ny mute-knapp under PS-loggan nertill i mitten. Som du ser på bilderna blir den tvåfärgad – helt nytt för en Playstation-kontroll av standardmodell, som alltid varit enfärgade. Ljusrampen har flyttats från framsidan till båda sidorna av touch-panelen, och hela kontrollen har fått en lite rundad ovansida, och verkar ha blivit aningen högre på höjden än de tidigare modellerna. Och bilden som visar baksidan antyder att det blir usb type c-laddning. Vilket väl känns helt rimligt.

Playstation 5 ska släppas i årets slut. Med de flesta events inställda eller framflyttade på grund av coronaepidemin vet vi inte när vi får lägga vantarna på den, men förhoppningsvis innan PS5:an släpps. Var så säker på att vi då kommer berätta hur den känns!

Källa: Playstation-bloggen.