Leo Pellegrino skulle dock kunna driva saken vidare på en punkt.

För runt ett år sedan stämde saxofonisten Leo Pellegrino Epic Games för att han ansåg att de stulit hans "likhet" när de använda hans karaktäristiska dans i Fortnite. Anledningen till att han valde att stämma för att de stulit hans likhet istället för själva dansen är att andra stämningar mot Epic angående påstådda dansstölder har resulterat i domar där man ansåg att ett förhållandevis kort danssteg inte skyddas av upphovsrätten.

Taktiken verkar dock inte ha gått vägen för Pellegrino, eftersom domaren helt enkelt anser att hans utseende inte används i spelet. Dansen må vara kopierad, men "emoten" är inte kopplad till Pellegrino på något annat sätt. Pellegrino försökte även hävda att dansen var varumärkesskyddad, vilket domstolen inte höll med om eftersom koreograferade danssekvenser faller under upphovsrättslagen.

Domaren slog dock fast att Pellegrino kan gå vidare med stämningen på en punkt, vilken är att konsumenter kan vilseledas av att en persons identitet verkar vara kopplad till en produkt. Det innebär dock inte att Pellegrino nödvändigtvis skulle vinna en sådan stämning, utan endast att det inte finns några juridiska hinder från att upprätta den.

Skicka en rättelse
De har säkert advokater anställda på heltid så den kostnaden lär nog inte vara ett bekymmer. 14/04 Skulle misstänka att han fått bra många fler views tack vare Fortnite än han hade innan. Men det har jag inga siffror på. 14/04 @hannes.theorell: Gissningsvis inget som direkt kostat Epic något då heller. Misstänker att de har advokater anställda heltid ivf så deras kostnader är nog ganska fasta. 14/04 Ack, det går ju inte. Då kliver han in på Epics varumärke och upphovsrätt. ;) Måldokumentet som länkas i artikeln nämner inget alls om ersättningar till någon part. Jag misstänker att det är en preliminär bedömning där en domare helt enkelt har sagt vil... 14/04 Inte koll på hur det funkar i USA men i Swe är det förloraren i dessa fall som betalar vinnarens kostnader, och eftersom dessa cases är ganska "safe" att vinna för EPIC så förlorar de inget annat än badwill. 14/04 Han borde ju kapitaliserat på detta istället, göra sig mer känd. 13/04 Det råder väl ingen tvekan om att de stjäl danserna rakt av? Sen att de har rätten på sin sida är en annan femma. Men det gjorde väl Blizzard med danserna från WoW också. 13/04 Ser ut som en kopia till 100%! 13/04 Och rent ut erkänna att de rent ut stjäl från artister? Då hade de ju i alla fall 100% varit tvungna att betala. Nej, dumma tjuvar har inte ett värde som närmar sig $20,000,000,000 :) 13/04 Du menar att bli hatad av småbarn är värre än att ett multimiljonär företag snor dina verk utan att ge dig någon som helst creds för det? Det minsta dom kan göra är att döpa emotsen efter deras skapare. 13/04