Du ska veta när du köper spel med lootlåde-mekanik.

Åldersrekommendationer och andra märkningar från Pegi har du förmodligen stött på många gånger som gamer. Nu adderar Pegi en ny symbol som informerar om spelet ifråga har in game-köp. Du kommer med andra ord lätt kunna se om spel har lootlådor eller liknande mekaniker.

Under symbolen föreställandes ett kreditkort kan vi också läsa: "Includes Paid Random Items". Denna textrad, utan symbolen, kommer återfinnas på titlar som inte har lootlådor, men som ändå erbjuder spelarna att köpa in game-föremål för riktiga pengar. Pegi skriver själva:

Paid random items are a particular form of optional in-game purchases: they comprise all in-game offers to purchase digital goods or premiums where players don’t know exactly what they are getting prior to the purchase (e.g. loot boxes, card packs, prize wheels).

Under 2019 hade färre än 20 procent av de Pegi-märkta spelen in game-köp, tillägger man.

Skicka en rättelse
"Ungdomar som har fyllt 16 år får utan förälderns godkännande handla för pengar som de tjänat själva." - https://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/olika-kopsituationer/barn-och-avtal-pa-natet/ Annars så räcker det ju med "en förälders godkännande... 21/04 Som sagt, det är vanligtvis olagligt för barn att handla saker på internet. Självklart kommer det att ha effekt genom att göra det svårare att få igenom det där impulsköpet. Tänk ramaskriet när FIFA 21 inte får säljas till ungdomar. :D 17/04 Vem hindrar den minderåriga ifrån att använda sig av t.ex. STEAM-butiken eller någon annan onlinebutik för den delen? Det behöver ju inte gälla enbart spel. Föräldrarna ligger det ansvaret på ja... vad händer om en förälder låter sitt barn använda dessa... 17/04 Men det finns ingen märkning för 18+ i relation till "In-game purchases" vilket var vad jag föreslog; sätt en 18 års åldersgräns på spel med detta och du kommer att få förändringar. Behöver inte ens ta till ny lagstiftning (i USA är det i flera stater... 17/04 Du menar att detta skulle "lagstiftas"? För eftersom det redan finns en märkning för 18+ så tvivlar jag ju att fler märkningar skulle ha någon påverkan. 17/04 Inte alls. 18 års åldersgräns minskar försäljningen, minskad försäljning leder till att företagen måste anpassa sig för att antingen fokusera på en vuxen marknad eller ta till åtgärder för att slippa åldermärkningen. 16/04 Dåså... behövs inga fler märkningar om de redan har koll på sina ungar. Vad som behövs är väl isåfall någon som kontrollerar barnen OCH föräldrarna? Vart ska de resurserna tas ifrån? 16/04 Klart det påverkar. Undersökningar från staterna visar att mer än 90% av föräldrarna har koll på vad ungarna spelar. I flera länder är det de facto olagligt om butiker säljer till minderåriga och röster har höjts, bland annat i Storbritannien, att föräl... 16/04 Det förutsätter att du på något sätt måste legitimera dig, som med t.ex. Bank-ID eller liknande. Bara en märkning påverkar väl ingenting? 18-märkningen har funnits på spel i över 15 år. 15/04 Minskad försäljning till barn under 18 år förstås. 15/04