Byt lösenord och aktivera 2-faktorautentisering för att hålla dig säker.

Runt 160 000 personer med Nintendo-konton verkar ha blivit utsatta för ett intrång där förövarna använde sig av Nintendo Network ID:s (NNID) och tillhörande lösenord som de kommit över på illegal väg för att komma in på konton. Dessa NNID:s användes för 3DS och Wii U, men har sedan dess ersatts av ett annat system; man har dock kunnat länka sitt gamla NNID till detta nya system, vilket möjliggjort intrånget. Har man inte länkat de två ska man alltså inte behöva oroa sig.

Förövarna har kommit över uppgifter som nick, födelsedatum, land och e-postadress, och om man dessutom hade samma lösenord för sitt NNID som för det nya systemet så har de kunnat använda det registrerade betalningssättet för att köpa saker i Nintendo Store och Eshop. Nintendo säger i ett japanskt uttalande att de drabbade kommer kontaktas via e-post, och uppmanar alla användare att slå på 2-faktorautentisering för att öka säkerheten. Man har även avaktiverat möjligheten att logga in med NNID.

Tack till Dragonflame, Hajfena för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse
Epilog på detta: Idag har jag äntligen fått en återbetalning på paypal från nintendo, det tog över en månad för dom att utreda detta. Jag skickade mail till dom den 2:a april om detta. 05/05 Jag hade fått mail om detta också men gjorde inget åt det förens idag, visste inte att det fanns heller. Dock har jag inga kort kopplade till mitt konto så jag skulle inte förlora något speciellt men det vore dumt att inte använda de skydd som finns. 27/04 På så vis. Inga mail än så länge i alla fall. Aktiverade tvåstegsverifiering när jag läste nyheten. Försöker ha det på alla viktiga tjänster, men hade tydligen missat Nintendo. 26/04 Jag fick iallafall email från Nintendo till min kopplade mail som sa att jag hade loggat in från nya apparater samt från vilket land . Hackers använder förmodligen vpn , hade tre olika logins back to back från annat land varje gång. Rekommenderar att... 26/04 160 000 konton låter ändå som en ganska liten andel. Något specifikt land eller region som är extra drabbad? Hur vet man om man är drabbad? 26/04 Jag tänkte att det var lugnt om jag bara bytte lösenord. Fortsatte få mail om inloggningar på mitt konto från USA, Ryssland, Portugal osv. Testade byta igen men nu till ett helt sjukt lösenord... trots det så fortsatte inloggningarna. Nu har jag tvåvägs... 26/04 Eller så är man smart och ställer inte in sina betalningsuppgifter så kommer inget hända. 26/04 Vill man vara säker så ska man helst ha olika lösenord på alla sidor man registrera sig på och lösenordet ska ha minst 52 olika tecken, versaler, gemener , symboler och siffror. Därefter ska man aktivera 2FA när det finns möjlighet. 25/04 Bra inlägg med information och länk. Tack! 25/04 Verkar tyvärr som att denna typen av händelser blir vanligare och vanligare. Nu var min senaste Nintendo konsol Gamecube, så jag klarar mig denna gången. Men om jag införskaffar Nintendo Switch, som jag har varit lite inne på så blir det nog 2-steg +... 25/04