"Drivande" analogspakar sägs vara ett designfel som Microsoft länge känt till.

Donald McFadden är redigt förbannad på Microsoft efter att ha drabbats av inte mindre än två Xbox Elite-kontroller som efter några månader börjat uppvisa "drivande analogspakar" – alltså spakar som registrerar rörelse i en viss riktning trots att man inte rör dem. Videogameschronicle har tittat på hans stämningsansökan i Washington, där han säger att Microsoft är fullt medvetna om problemet men rutinmässigt vägrar att reparera kontrollerna kostnadsfritt.

Enligt McFadden ska ett stort antal konsumenter vara drabbade, och vidare hävdar han att det rör sig om ett designfel i analogspakarnas potentiometer som leder till att material skrapas bort och till slut orsakar önskad elektrisk kontakt. I McFaddens fall har det dröjt några månader innan problemet visat sig, vilket innebär att garantin har gått ut.

Microsoft är inte ensamma med att drabbas av kontrollbesvär, för förra året var det Nintendos joy-cons som var på tapeten angående just drivande analogspakar.

Skicka en rättelse
Tror Nintendo åtgärdade det med 2019 versionen av switch. Spakarna ser likadana ut på utsidan men annorlunda på insidan. Drift fel har nåt med sensorerna att göra, jag tog sensorerna från en 360 kontroll och satte dom i min xbone kontroll och nu funkar... 05/05 Jag hade en 360-kontroll som började drifta på vänstra spaken (ytterst lite) och endast framåt. Det märktes dock bara i ett spel och det var Halo anniversary edition eller vad det nu hette. Det hade antagligen mindre "dead zone" än exempelvis COD. Det... 04/05 Har 4 kontroller. 2 av dom har driftat. Köpte en ny (den 4e) och den jäkeln driftade efter ca 3 månader. Men men, d e ju fortfarande den skönaste kontrollen för mig så jag får leva med d. Till 360 hade jag aldrig någonsin problem.. 04/05 "...I McFaddens fall har det dröjt några månader innan problemet visat sig, vilket innebär att garantin har gått ut." Ursäkta, va? En kontroll som kostar över två tusen spänn och har en garanti på, vaddå? En månad? Det är ju ett skämt och ett enormt var... 04/05 @jbx: Haha! Sant. Men det är den tredje eller fjärde "negativa" nyheten som rör Xbox den senaste tiden som Gamereactor har valt att inte skriva om. Tur att vi har FZ så vi får hela bilden. 04/05 Fast de skriver ju om köttknivar och bil-schampo juh! ;) 04/05 Ännu en nyhet som de flesta spelsajter har belyst, men som Gamereactor väljer att inte skriva om... 04/05 Intressant. Samma problem på min Elite-kontroll (du menar gummit på baksidan?). 04/05 N64-spakarna är ju verkligen i en klass i för sig. Köpte en beggad konsoll för några år sen och båda kontrollerna hade spakar som var helt paj. Men dom var lätta att byta ut åtminstone till skillnad från moderna kontroller som behöver lödas. 04/05 Jag tror inte att det är ett så stort problem. Inte för Microsoft som spenderat 100$ miljoner i den utvecklingen av handkontroll. Dem vet hur man bygger. Nintendo kan jag tänka mig att dem har ett större problem. Där är det ny teknik involverad. Jag tro... 04/05