Ingen vet än hur mycket Playstation 5 och Xbox Series X kommer kosta, och i nuläget är det som om Sony och Microsoft är i duell med varandra och väntar på vem som ska dra först. Tills dess gäller förutsägelser och analyser, och en sån hittas hos CCN.com som spår att PS5 riskerar att bli markant dyrare i inköpskostnad än tidigare konsoler.

Det beror dels på det rådande världsläget, med högre priser och sämre tillgång på komponenter. Dels är vissa delar i PS5:an dyrare och känsligare för prisändringar, fortsätter siten. Man har tittat på materialkostnaderna, främst på lagring och minne, som båda ser ut att kosta mer än i tidigare konsoler. Kostnaden för dessa två spås bli den dubbla mot vad komponenterna kostade till PS4:an (kostade 399 dollar/euro vid premiären). Sammantaget kan Sony tvingas höja priset i butik med 200 dollar för att gå runt, tror CCN.

Men om det blir så är frågan om Sony kommer göra det, eller om man kan tänka sig att sälja PS5 med förlust i början och hämta in pengarna på sikt?

När vi nyligen frågade er FZ-läsare om maxpris på de nya konsolerna fick alternativet "Max 5 000 kronor" flest röster (41 procent). Vi ska inte måla fan på väggen, men särskilt för svensk del finns saker att oroas över: dollarn är 3 kronor dyrare nu än när PS4 släpptes, coronan är ett faktum och en kemikalieskatt tynger numera prislappen med några hundralappar.

Hur mycket tror du PS5 (och Xbox Series X) kommer kosta?