Snabba prylar har ett pris.

Ingen vet än hur mycket Playstation 5 och Xbox Series X kommer kosta, och i nuläget är det som om Sony och Microsoft är i duell med varandra och väntar på vem som ska dra först. Tills dess gäller förutsägelser och analyser, och en sån hittas hos CCN.com som spår att PS5 riskerar att bli markant dyrare i inköpskostnad än tidigare konsoler.

Det beror dels på det rådande världsläget, med högre priser och sämre tillgång på komponenter. Dels är vissa delar i PS5:an dyrare och känsligare för prisändringar, fortsätter siten. Man har tittat på materialkostnaderna, främst på lagring och minne, som båda ser ut att kosta mer än i tidigare konsoler. Kostnaden för dessa två spås bli den dubbla mot vad komponenterna kostade till PS4:an (kostade 399 dollar/euro vid premiären). Sammantaget kan Sony tvingas höja priset i butik med 200 dollar för att gå runt, tror CCN.

Men om det blir så är frågan om Sony kommer göra det, eller om man kan tänka sig att sälja PS5 med förlust i början och hämta in pengarna på sikt?

När vi nyligen frågade er FZ-läsare om maxpris på de nya konsolerna fick alternativet "Max 5 000 kronor" flest röster (41 procent). Vi ska inte måla fan på väggen, men särskilt för svensk del finns saker att oroas över: dollarn är 3 kronor dyrare nu än när PS4 släpptes, coronan är ett faktum och en kemikalieskatt tynger numera prislappen med några hundralappar.

Hur mycket tror du PS5 (och Xbox Series X) kommer kosta?

Skicka en rättelse
En grym blue-ray spelare för 1000-2000kr? Vad är värdet i en sådan för gemene gamer / familj? Själv så skiter jag fullständigt om det är skiva, usb eller kasett, så länge den kan dra igång ett spel, men var finns mervärdet i en blue-ray spelare när man... 13/05 Med bra spel som jag kan köpa till kan jag tänka mig att betala uppåt 10k för konsolen. Det är ju mycket mindre än vad datorn jag sitter och skriver detta med kostar och just nu är den sämre i ren prestanda. Men jag kan tänka mig 7999:- för sony och 699... 12/05 Vad är värt 5k enligt dig? Nyfiken Ett modernt 1080p gaming kort ligger i denna prisklass idag. Nu får man resten av hårdvaran också. 5k för hårdvara som kommer leva i 7 år är ett jävligt bra pris enligt mig. Förstår verkligen inte allas tjaffs ang pris... 12/05 Kommer bli tvungen att uppgradera datorn inför Cyberpunk så ps5'an får glatt vänta tills nästa år, förhoppningsvis har det släppts en pro variant + en hög med spel som man kan gotta sig med då. 11/05 För dig. Men för mig är det annat. 11/05 Man kan ju köpa spelkonsoler på avbetalning om man vill. Sen måste man se vad man får för pengarna förutom en spelkonsol får man en grym blue-ray spelare värt mellan 1000-2000 kr. Man också tillgång till många stream appar (för mig är det ett stort plus... 11/05 Är lite inne på samma, skulle tro att man får tag i Xbox One X för under 3000 vid nästa kampanj. Då MS gått ut med att alla titlar den första tiden skall fungera på One i tillägg till Series. Så köper jag PS5 och Series X efter något år när det kommit... 11/05 Jag är i valet och kvalet. Antingen köper jag en Xbox Series X ungefär vid lansering, eller så betalar jag hälften så mycket för en Xbox One X nu och väntar sedan in att Series X blir billigare eller får sin första hårdvarupatch framåt början av 2022.... 11/05 8 lakan som lanseringspris. Det känns overkill as fuQ. Då skjuter SONY sig i fossingen. Haha, ja det priset är sinnessjukt för den "ICA Basic" hårdvaran. 11/05 Köp från utlandet i stället, så slipper du kemikalieskatter och Copyswede. Sen ska du jämföra med nästa generationens grafikkort och inte dagens grafikkort, eftersom konsolerna släpps senare i år. RTX 3060 kommer mest troligt prestera snäppet bättre än... 11/05