Branschveteraner siar om prissättningen på nästa generations konsoler.

Direkt efter att Xbox höll hov i torsdags förra veckan sammankallade linslusen Geoff Keighley en handfull branschveteraner för att snacka next-gen under en halvtimme. På gästlistan ser vi Aaron Greenberg från Xbox (som dock fick avsluta efter 10 minuter, analytikern Michael Pachter och den forne EA- och Microsoft-chefen Peter Moore.

Förutom att utvärdera sändningen passade de på att spekulera kring prissättningen, där Pachter menar att Xbox bara väntar på att Playstation 5 ska annonsera sitt pris, så att de kan gå under det. Han tror att Playstation 5 kommer att kosta 500 dollar, vilket med skatter och avgifter landar på minst 6000 svenska kronor, och att Xbox med hjälp av Microsofts djupa fickor skulle kunna kapa 100 dollar på Xbox Series X-priset.

Moore utvecklar resonemanget, och med tanke på att han anställdes av Microsoft i syfte att bättre kunna konkurrera med Playstation, borde han ha lite koll. Han staplar upp saker som företagen brottas med just nu, såsom hur mycket de kan kan förlora på själva konsolen de första 12-18 månaderna, hur många spel förväntar de att sälja per konsol, hur mycket kan de tjäna på tjänster, och så vidare.

När vi i mitten av februari frågade er läsare vad nästa generations konsoler får kosta sa 41 % cirka 5000 kr, 22 5 6000 kr men sedan tog det stopp. Endast 3 % var beredda att betala 7000 kr för Playstation 5 och Xbox Series X, medan en tiondel ändå var beredda att köpa, oavsett pris.

Skicka en rättelse
Det var tider det. Gears of War och Halo 3 multiplayer på Xbox 360. Jösses vilka goa tider. Men instämmer, Xbox One köpte jag inte och nu med Xbox Game Pass så får jag alla spelen jag vill ha till PC i stället. Det är som att Microsoft aktivt inte vill... 12/05 Enig! :) 12/05 Så länge vi får tillräckligt med prestanda så håller jag med dig. Nu så uppfyller nog PS5 precis det som behövs för att man ska uppleva ett stort hopp mellan generationerna. Men hade dom varit för fokuserade på att hålla ner priset så hade det varit rik... 12/05 Blir väll en series x om inte priset sticker iväg. Kan tänka mig PS om ms ligger runt 5-600$ och Sony lägger sig runt 400$ Men annars så kör jag på Xbox👍 D ser ju bra ut nu med nya studios och gamepass, för att inte tala om konsolen. Tror mer på en enke... 12/05 Att Microsoft skulle lösa det med plånboken (igen) känns 50/50. Å ena sidan gjorde de absolut ingenting för att "rädda" One när den släpptes både senare, dyrare och svagare än PS4:an. Å andra sidan när första Xboxen släpptes insåg Microsoft snabbt att... 12/05 Nu är ju inget av Sonys praktspel direkt barnvänliga 3e-person storydrivna spel. Den största konsumenten av tv-spelskonsoler är föräldrar som köper till sina barn. Där har MS mycket att vinna ”sålda ex” på. Man vinner mycket på att äga båda som gamer... 12/05 Behöver ju inte vara fel att ha det högre priset, när folk köper vin tittar de ofta på prislappen för kvalité :D 12/05 Kommer bli kul för alla bakom disken som ska förklara för en förälder varför en Series X är billigare än ett PS5 om dessa rykten stämmer. "Varför är Xbox billigare? är den sämre?" - Oh he we go again 12/05 Varför ska dom då betala för en ny konsol när den gamla ändå kommer ha samma spel? Ska bli intressant och se ifall det finns någon sanning i att Xboxen kommer ha dyrare hårdvara men ändå vara mycket billigare för konsumenten. Jag kommer köpa PS5 oavsett... 11/05 Största konsumtenterna är dock inte medelåldersmän som tycker om konsol exklusiva spel. Det är väl barnfamiljer och 100$ spelar roll då, en pappa skiter i horizon etc. 11/05