Hur många ex kan Sony sälja?

Att Playstation 4 skulle spöa Xbox One försäljningsmässigt är klart sedan länge, så frågan nu är hur många PS4:or Sony kan sälja totalt. Enligt den senaste resultatrapporten har man sålt över 110 miljoner PS4-maskiner totalt, en ökning med 13,6 miljoner det senaste året. Det uppger finansanalytikern Daniel Ahmad efter att ha granskat rapporten.

Försäljningen minskade visserligen under årets tre första månader (1,5 miljoner skeppade konsoler, mot 2,6 miljoner samma period året innan), men Ahmad spår en ökning andra kvartalet då folk sitter hemma uttråkade på grund av coronan. Och i sommar och höst väntar The Last of Us Part II, Ghost of Tsushima, Cyberpunk 2077, Avengers, med flera.

Spelförsäljningen sjönk något (245 miljoner sålda spel det senaste året, mot 257,6 miljoner året innan). Men det skedde en kraftig förflyttning till digtialt under perioden. 51 procent av spelen såldes digitalt, mot 37 procent året innan. Under perioden januari-mars i år stod digitalförsäljningen för hela 66 procent.

Playstation 4 släpptes i november 2013. Den är Sonys näst bäst säljande konsol efter giganten Playstation 2 som det sålts över 155 miljoner exemplar av.

Uppföljaren Playstation 5 släpps i slutet av 2020.

Skicka en rättelse
PS2 fortsatte säljas och tillverkas i över 6 år efter PS3an släpptes. Nästan 50 miljoner av PS2orna såldes efter PS3 redan släppts. Då var dock PS3 rejält dyrt vid lanseringen samtidigt som PS2 såldes riktigt billigt 13/05 Jag har väldigt svårt att se att PS4 skulle kunna passera PS2. Sony har varit duktiga på att hålla sina konsoler vid liv även efter att en ny generation tagit vid, men att kränga ytterligare 45 miljoner enheter... Nej, det tror jag inte riktigt på. PS2... 13/05 Hehe, jag det är väldigt lätt att bli beroende av att kolla topplistor på Wikipedia :D. 13/05 Jag hoppas verkligen ps4:an säljer mer. Gillar verkligen när det sker ändringar på topplistor. 13/05 Det är omöjligt att svara på utan att veta vad Sony har för strategi framöver. Slutar man tillverka PS4 i samband med att PS5 släpps är det såklart omöjligt. Fortsätter man något/några år med nuvarande PS4 fast prissänkt så kan man nog nå 120-130 miljon... 13/05 En imponerande siffra helt klar men vet e fan om den når upp till PS2 ändå. Nu gissar jag förstås bara men som nämnts tidigare så är ju PS5 på gång och många kanske helt enkelt satsar på den istället. Angående att det sålts så mycket digitalt den senast... 13/05 Sant, dock så var ju den första modellen av PS3:an också bakåtkompatibel. Nu verkar ju PS5:an också bli lite dyrare än vanligtvis precis så som PS3:an var i början så det finns nog en stor möjlighet att PS4:ans försäljning kan pågå ett bra tag till. 13/05 Själv köper jag alltid digitalt. Då slipper man böka med skivor osv. 13/05 66 % i digital spelförsäljning Jan-Mar ?! =O Sony har nog Covid-19 att tacka för det gissar jag... 13/05 158 miljoner sålda PS2 enligt Google. Låter väl rimligt att det kan komma upp till den siffran. Det som talar emot är väl att PS5 är bakåtkompatibel vilket gör att kanske fler väljer att gå direkt till PS5. 13/05