2K antydde förra veckan att man tänker skaka liv i de gamla Mafia-spelen, och nu kan vi berätta vad som väntar. I korthet: en full remake av Mafia, en remaster av Mafia 2 och en återutgivning ("re-introduction") av Mafia 3. Alla tre delar på undertiteln Definitive Edition.

Först ut är Mafia 2: Definitive Edition och Mafia 3: Definitive Edition, som släpps… nu! Japp, du kan skaffa dem i dag, till pc (enbart Steam; släpps på Epic Store och Stadia senare), PS4 och Xbox One. Om du redan äger dem: Steam-versionen av tvåan och alla versioner av trean (Steam, PS4, Xbox One) uppdateras gratis till Definitive Edition. De säljs också löst för 30 euro styck (drygt 300 kronor). Det är uppsnyggade versioner av originalspelen, och det extramaterial som släppts till dem ingår. För det tio år gamla Mafia 2 har grafiken remastrats i 4K-upplösning, och du har fler grafikinställningar att leka med – välkommet.

Mafia: Definitive Edition dröjer till den 28 augusti. Där är det alltså fråga om en fullskalig remake, med omarbetat manus och ny dialog, fler cutscenes och nytt gameplay. Det drivs av samma spelmotor som Mafia 3, och det släpps till pc (Steam), PS4 och Xbox One. Konsolperemiär för spelet, för övrigt. Det spelet får du betala för – ingen gratisuppdatering – och priset är 40 euro.

I korthet:

Spel

Mafia: Definitive Ed.

Mafia 2: Definitive Ed.

Mafia 3: Definitive Ed.

Typ

Remake

Remaster

"Re-introduction"

Release

28 augusti

19 maj

19 maj

Plattformar

Steam, PS4, Xbox One (Epic Store och Stadia senare)

Steam, PS4, Xbox One (Epic Store och Stadia senare)

Steam, PS4, Xbox One (Epic Store och Stadia senare)

Riktpris

40 euro

30 euro

30 euro

Fri uppdatering?

Nej

Ja, från Steam

Ja, från Steam, PS4, Xbox One

Man kan köpa alla tre spelen i en samling kallad Mafia Trilogy för 60 euro. Köper du digitalt får du tvåan och trean nu, och ettan i augusti. 2K skriver att det blir någon form av rabatt om man äger några av spelen för att uppdatera till alla, men man har inte gett några konkreta detaljer.

Officiella skärmdumpar från de tre nyversionerna:

Mafia: Definitive Edition

Mafia 2: Definitive Edition

Mafia 3: Definitive Edition