Xbox fortsätter att satsa stort på att inte bara göra nästa Xbox så bakåtkompatibel som möjligt men också förbättra gamla spel.

Bakåtkompatibilitet har varit ett hett ämne inför alla konsollanseringar och Microsoft har verkligen svängt i den frågan. Från Don Mattricks uttalande för sju år sedan, där bakåtkompatibilitet ansågs vara bakåtsträvande, till den medvetna satsningen som drogs igång i det gröna lägret för några år sedan. Inför Xbox Series X får det väldigt mycket uppmärksamhet och idag skriver Jason Ronald, Director of Program Management på Xbox Series X, ett längre blogginlägg om planerna.

Förutom att den kraftigare hårdvaran ska kunna leverera högre upplösningar och i vissa fall dubblera bilduppdateringen är den stora nyheten automagisk HDR. Xbox har tagit fram en teknik som kan analysera och rekonstruera äldre spel och ge dem en HDR-behandling, utan att prestandan i spelet påverkas. Eller att skaparna behöver bidra. Enligt Ronald ska detta gå att applicera på såväl Xbox 360-titlar som de som släpptes på originalkonsolen.

In partnership with the Xbox Advanced Technology Group, Xbox Series X delivers a new, innovative HDR reconstruction technique which enables the platform to automatically add HDR support to games. As this technique is handled by the platform itself, it allows us to enable HDR with zero impact to the game’s performance and we can also apply it to Xbox 360 and original Xbox titles developed almost 20 years ago, well before the existence of HDR.

Gamla spel kommer också kunna dra nytta av det betydligt snabbare lagringen i Xbox Series X och därmed ladda snabbare. Vi är genuint nyfikna på om detta kommer få hissfärderna i Mass Effect att gå i raketfart. I dagens kommunikation fick vi dock inga konkreta exempel på spel som kan utnyttja automagisk HDR och liknande.

Skicka en rättelse
Sen har du ju föregångaren Red Dead Revolver till Orginal-Xboxen också :) 29/05 Ja precis, det finns ju olika HDR också, tex HDR 400 och HDR 1000 är ganska stor skillnad hur de presterar på en budgetskärm vs en dyrare HDR skräm. I vissa fall när jag kikat på youtubklipp när de visar filmer i HDR vs SDR så ser hudtoner helt crazy... 29/05 Aha. Jag vet inte på youtube, men det beror väl också på hur väl det är utfört och vad du har för skärm. Men det ger stor skillnad i många spel, där du kan ha riktigt ljust i vissa delar av bilden och kolsvart i andra. Känns som att spel känns plattare... 29/05 Nope! En HDR skärm vs en icke HDR. Jag har bara kollat på youtubeklipp skev jag. HDR vs SDR 29/05 Har du jämfört HDR på en icke HDR-skärm menar du? 29/05 En fundering, jag har inte HDR än på min skärm (men funderar på köpa en skärm med HDR), men det jag sett på vissa youtube klipp så är jag tveksam till HDR. Ibland ser det bättre ut med HDR och ibland sämre i vissa titlar, det är typ 50/50 för mig. I fil... 29/05 Nya Xbox verkar ljusår bättre än XBOne. "Synd" att deras titlar blir mer och mer "play anywhere" så vi som har PC inte behöver köpa en xbox :) Gött å spara de pluringen dock! Med det sagt, nya Xbox verkar bli en riktigt bra maskin! 29/05 Det här var ju ingen nyhet egentligen... Digital founďry visade ju upp detta i mars. Eller är det något jag missar? https://youtu.be/qcY4nRHapmE 29/05 Kul att så många verkar tycka att det är för bra för att vara sant. Lite samma som när One X skulle släppas. Men vänta och se ni. 29/05 Det är alltid 10% sant dvs 90% osant inför nya konsollsläpp. Iafl till en början. Det är nog dock 90% sant att det kommer till några spel innan nyår 2030. "Alla spel är bakåtkompatibla" har man hört från sony sedan ps2 tex. Aja, hype är kul ändå. 28/05