Vi ska "snart" få se frukten av interface-arbetet, lovar en av upphovsmännen.

Vi har fått se spelen, siffrorna, hur konsolen ser ut, och "snart" ska vi också få se något mycket viktigt för Playstation 5-spelarna; det gränssnitt vi kommer att använda oss av under lång tid.

Detta enligt Matt MacLaurin, vars jobbtitel är VP of UX Design hos Playstation. Han har varit ganska frispråkig på Linkedin och folk i forumet Resetera har sammanställt vad han har sagt. Han lovar oss en "total ombyggnation av användargränssnittet" jämfört med det till Playstation 4.

Först och främst tänker man praktiskt ("besatta av funktionalitet"), men det visuella ska vara helt annorlunda. Upplevelsen över hela interfacet ska laddas på "millisekunder", hävdar MacLaurin.

Playstation 5 och Xbox Series X har valt vitt skilda spår. Med Series X vill Xbox-teamet göra en mjuk övergång då alla spela ska fungera på både nextgen-konsolen och Xbox One under "ett, två år" framöver. Sony "gillar generationer" och vill erbjuda något helt nytt. Xbox Series X kommer inte heller med något nytt gränssnitt vid releasen, men förändringar tycks ändå vara på gång.

Designen av Playstation 5-konsolen har varit omdebatterad den senaste veckan, men MacLaurin tror definitivt att vi kommer att få se specialversioner av konsolen framöver. Han påstår:

You will definitely be seeing special editions. This is also customizable in ways previous gens weren't.

Skicka en rättelse
Får nog säga XMB från PS3. 16/06 När jag läste artikeln kom jag på att jag inte startat min Xbox One på ett tag. Får gå upp och göra det nu så att jag, när jag får lust att använda den, slipper vänta lååååång stund på senaste uppdateringen. Alltså det kan ju ta upp emot en upplevd timm... 16/06 Det är väl ett optimalt användargränssnitt? 16/06 Ps3ans gränssnitt var ju inte mindre än helt fantastiskt. Ps4ans är för rörigt och visst kunde man gruppera spelen för att göra det lite enklare men aldrig lika bra som ps3an. 15/06 Vad konstigt. Inte ett enda av mina 30+ spel jag laddat via PS Store har fastnat så måste vara fel på din konsol. Det har funkat hur smidigt som helst för min del. 15/06 Menar snarare att dom inte behöver lägga nått krut där då det enligt mig fungerar utmärkt idag. 15/06 Detta är min främsta anledning till att jag spelat så gott som alla multi-platforms-spel på Xbox One, inte PS4, det dåliga och sega gränssnittet. PS4 har fortfarande de bästa (exklusiva) spelen, men låg användarvänlighet och för att inte tala om PS Stor... 15/06 Om du påstår att Xbox inte lyssnar på användare så har du fel. Jag har själv fått igenom saker som "Vänner i spel"-fliken tex. och blivit belönad för det när jag var Alpha-insider. Det kommer förmodligen en annan ändring som jag kommit på till den...iaf... 15/06 Med tanke på att PS4:s gränssnitt var sämre och långsammare än Xbox 360:s är detta bland det absolut mest välkomna hos mig. Kanske blir en PS5:a då i väntan på att datorerna ska få DDR5, 4K i 120 FPS till humant pris och DirectStorage eller motsvarighet... 15/06 PS3-4 hade ju världens rötnaste gränssnitt, har aldrig kunnat förstå hur de kan vara så extremt laggigt och segt. Känns som varenda knapptryck har en delay, särskilt när man öppnar ny flik/sida, då känns det som maskinen kämpar för livet för att gröta... 15/06