Star Wars Squadrons utannonserades hastigt och lustigt efter att man råkat avslöja det på Xbox webbplats förra veckan, och i måndags landade premiärtrailern. Under Electronic Arts pågående digitala event EA Play visade man dock vad alla väntat på – gameplay.

Att spelet ser bedårande vackert rent tekniskt var det nog ingen som tvivlade på, men lite mer intressant är den inblick vi fick i hur vi kommer att uppgradera och skräddarsy våra skepp, och systemet inkluderar totalt 50 olika komponenter som radikalt kan påverka hur skeppet fungerar och verkar. Totalt åtta skepp finns att tillgå, inklusive support-skepp, bombare och interceptors, så samarbete mellan lagmedlemmarna lär bli riktigt viktigt i multiplayer.

Man meddelade dessutom att spelet kommer att vara crossplay mellan alla plattformar samt att hela spelet kan åtnjutas rakt igenom med virtual reality.

Två olika multiplayer-lägen kommer att erbjudas inledningsvis, där Dogfight är ett klassiskt team deathmatch-läge mellan två lag om fem spelare. Fleet battles är dock det huvudsakliga spelläget, och det utspelas i flera skeden där man slåss fram och tillbaka. Det hela börjar med en dogfight mitt på kartan, varpå lagen måste försvara eller attackera ett medelstort "capital ship". En vinst för det attackerande laget här leder till en avslutande strid där de måste slå ut undersystemen hos motståndarnas flaggskepp så att det sedan kan sprängas.

Star Wars har bjudit på en hel del liknande spel tidigare, så det ska bli spännande att se om Squadrons kan lyckas leva upp till omtyckta titlar som X-Wing vs. TIE Fighter och Rogue Squadron.