Priset på spel kan gå upp när Playstation 5 och Xbox Series X släpps.

Nyligen stod det klart att basketliret NBA 2K21 kommer kosta 69 dollar, gissningsvis 700-750 kronor, till Playstation 5 och Xbox Series X, medan PS4/Xbox One-versionerna landar på 59 dollar. Och det ser ut som att de flesta stora spelutgivare planerar att höja priset för spel till nästa generation. Det tror analysföretaget IDG Consultings VD Yoshio Osaki, skriver Gamesindustry.

IDG jobbar med alla stora spelutgivare, och vi har indikationer på att andra utgivare också undersöker att flytta upp prissättningen på vissa varumärken [...]

Den eventuella höjningen motiveras med att spelpriserna legat i stort sett stilla de senaste 15 åren. Riktpriset för fullprisspel till konsol ökade från 49 till 59 dollar när Xbox 360 och PS3 släpptes 2005-2006, och där har de legat sedan dess. En höjning till 69 dollar skulle vara en ökning med 17 procent sedan 2005, säger Yoshio Osaki. Han jämför med biofilm, Netflix- och kabel-tv-abonnemang, som han säger har gått upp med 39, 100 och 105 procent under samma period. Han tillägger att speltillverkningen är mycket dyrare i dag.

Men han tror inte att alla spel kommer skutta upp med en hundring, utan i huvudsak stortitlarna. Vilket i och för sig redan sker ibland – standardutgåvan av Red Dead Redemption 2 kostade 750 kronor till PS4 och Xbox One i de digitala butikerna.

Inte alla spel landar på 69 dollar för next-gen, men stora AAA-spel som NBA 2K förtjänar den här prissättningen mer än andra.

Vi lär få anledning att återkomma till spelpriserna för next-gen. Men en intressant faktor är att flera spel, däribland Cyberpunk 2077, blir gratis att uppgradera till nästa generation om du köper dem till nuvarande. Det skulle kunna vara ett sätt att motivera en prishöjning för spelmakarna.