Kan bli 100 kronor dyrare. Var går din smärtgräns?

Priset på spel kan gå upp när Playstation 5 och Xbox Series X släpps.

Nyligen stod det klart att basketliret NBA 2K21 kommer kosta 69 dollar, gissningsvis 700-750 kronor, till Playstation 5 och Xbox Series X, medan PS4/Xbox One-versionerna landar på 59 dollar. Och det ser ut som att de flesta stora spelutgivare planerar att höja priset för spel till nästa generation. Det tror analysföretaget IDG Consultings VD Yoshio Osaki, skriver Gamesindustry.

IDG jobbar med alla stora spelutgivare, och vi har indikationer på att andra utgivare också undersöker att flytta upp prissättningen på vissa varumärken [...]

Den eventuella höjningen motiveras med att spelpriserna legat i stort sett stilla de senaste 15 åren. Riktpriset för fullprisspel till konsol ökade från 49 till 59 dollar när Xbox 360 och PS3 släpptes 2005-2006, och där har de legat sedan dess. En höjning till 69 dollar skulle vara en ökning med 17 procent sedan 2005, säger Yoshio Osaki. Han jämför med biofilm, Netflix- och kabel-tv-abonnemang, som han säger har gått upp med 39, 100 och 105 procent under samma period. Han tillägger att speltillverkningen är mycket dyrare i dag.

Men han tror inte att alla spel kommer skutta upp med en hundring, utan i huvudsak stortitlarna. Vilket i och för sig redan sker ibland – standardutgåvan av Red Dead Redemption 2 kostade 750 kronor till PS4 och Xbox One i de digitala butikerna.

Inte alla spel landar på 69 dollar för next-gen, men stora AAA-spel som NBA 2K förtjänar den här prissättningen mer än andra.

Vi lär få anledning att återkomma till spelpriserna för next-gen. Men en intressant faktor är att flera spel, däribland Cyberpunk 2077, blir gratis att uppgradera till nästa generation om du köper dem till nuvarande. Det skulle kunna vara ett sätt att motivera en prishöjning för spelmakarna.

Skicka en rättelse
Hur går jag tillväga för att sälja mina spel på steam jag inte längre vill ha? 23/07 På samma sätt som på konsol, genom att köpa spel jag inte vill sälja, Ja jag har aldrig haft ett spel jag vill sälja och steam rätt att lämna tillbaka spelet om du är missnöjd har bara gjort det enklare. 22/07 Dyrare kan de väl bli, men då får de ju skippa microtransactions, ge tillbaka cosmetics i spelen istället för som biprodukter, göra sig av med season pass etc. men det lär ju knappast hända. Om något så borde spel bli billigare nu för tiden med tanke... 09/07 Hur säljer du dina köpta spel på PC? 08/07 Kan inte tala för någon annan än mig men: Kort svar: Det beror på spelet. Medellång svar: Om spelet istället hade kostat 400 ist f 600-800 så hade kanske fler köpt det till fullpris. Antingen hade utvecklarna tjänat lika mycket, eller kanske till och... 08/07 Funkar väl inte riktigt så? Om ett spel säljer som smör behövs ju ingen prissänkning, folk köper ju uppenbarligen ändå (se valfritt GTA). Om ett spel säljer dåligt dock.. Instämmer. En stor anledning till varför jag pungade ut 699:- på releasen för TLoU... 08/07 Pc är billigare i längden:P 07/07 Alltså jag förstår inte ALLS denna logiken. Spelen höjs markant på senare år. 749:- för standardutgåvan av Cyberpunk 2077 i PS-store. Vilket ej är unikt heller. 700:- för de flesta spel. Detta i en tid då demon utrotats helt, mikrotransaktioner och godt... 07/07 Ha Ha Konsol problem. Har inte köpt ett spel för över 400 SEK sedan jag hade en ps1. Spelen bör ligga på ca 299SEK max, som det var på 90 talet men då fick man cool kartong en hög med disketter eller cd/dvder. Nu utan det och transporterna så bör 299... 07/07 Problemet är väl att det är svårt att värdera spel innan man har spelat dem. Finns många titlar där jag känner att jag gärna hade betalat mer för dem i efterhand. Samtidigt tror jag att jag kommer tänka några gånger extra innan jag köper ett spel för... 07/07