Nära fyrdubbling av priset i Argentina.

Priset på Horizon Zero Dawn hos Steam har ökat kraftigt i vissa länder efter att folk använt VPN-tjänster för att kunna köpa spelet billigare.

Steam tillämpar regional prissättning, med varierande priser i olika länder. Genom att använda VPN-tunnel har köpare från dyrare länder lurat Steam att de sitter i ett land med lägre pris, och på så sätt kunnat förköpa Horizon till ett lägre pris. Men nu verkar det som att Steam har höjt priserna avsevärt i vissa länder för att bromsa detta.

Enligt uppgift höjdes priset i Argentina från 539 till 2 100 pesos över en natt, från 70 till 275 kronor ungefär. En ökning med nära 400 procent. På Reddit finns en sammanställning över prisökningarna i ett antal länder. Efter Argentina ska Turkiet, Ryssland och Sydafrika ha sett de största ökningarna.

Höjningen uppges också ha lett till att spelet nu i vissa fall är billigare att köpa från Epic Games Store, där det inledningsvis kostade mer än på Steam.

Det här är inte första gången det visar sig vara bekymmersamt att använda lokala priser för globala tjänster som Steam. Billiga cd-nycklar köpta i lågprisländer och sålda med vinst (men ändå till lägre pris) är en vanlig affärsidé som debatterats kraftigt genom åren.

Horizon Zero Dawn släpps hursomhelst till pc, på Steam och Epic Games Store, den 7 augusti. Uppföljaren Horizon Forbidden West kommer till Playstation 5 under 2021.

Skicka en rättelse
När stora företag gör liknande saker så är det så det ska vara men när privatpersoner gör sammma sak ne då är det jävligt fel. Stora företag köper hela tiden in saker från fattiga länder för att sänka sina kostnader. Vilken värld vi lever i 07/07 Precis vad jag tänkte! 😁👍 07/07 Ja folk kommer alltid att hitta loopholes. Steam kanske borde verifiera i vilken region eller land dubtillhör och du kan inte byta det huxflux. Men det stoppar väl kanske inte folk från att ha separata konton, men det går nog att lösa på något sätt. 07/07 Köp det på rean I jul så är problemet löst 👌 07/07 Väldigt tråkigt för argentinarna. 07/07 Fortfarande för högt, speciellt då man inte har valet att skippa sagt DLC. Som sagt, blir att vänta eller skippa. :) För hög för ett flera år gammalt spel ja... :) De kunde ha lockat med denna release ett par åt tidigare så hade jag varit mer haj på att... 07/07 Så är det. Jag nämnde inget om moralen i agerandet, utan bara att det var ett smart sätt att navigera den grå marknaden. Det är ju precis samma sak att köpa nyckel från Kinguin eller övriga återförsäljare som att ändra land, köra VPN och köpa själv med... 07/07 Du får ju köpa ett bra spel? Vad mer behöver man locka med? 😊 Prislappen för hög? 07/07 Man får vad jag vet även nått DLC eller tillägg som ps4-spelarba fick köpa separat. 07/07 Har noll intresse av att ha en konsol, men förstår poängen. :) Min poäng är att utvecklarna får anstränga sig lite mer om de ska ha mina pengar. Inte en PC-port flera år efter release, sådant tänker jag aldrig betala 500 kr för... Även om det är bra att... 07/07