Priset på Horizon Zero Dawn hos Steam har ökat kraftigt i vissa länder efter att folk använt VPN-tjänster för att kunna köpa spelet billigare.

Steam tillämpar regional prissättning, med varierande priser i olika länder. Genom att använda VPN-tunnel har köpare från dyrare länder lurat Steam att de sitter i ett land med lägre pris, och på så sätt kunnat förköpa Horizon till ett lägre pris. Men nu verkar det som att Steam har höjt priserna avsevärt i vissa länder för att bromsa detta.

Enligt uppgift höjdes priset i Argentina från 539 till 2 100 pesos över en natt, från 70 till 275 kronor ungefär. En ökning med nära 400 procent. På Reddit finns en sammanställning över prisökningarna i ett antal länder. Efter Argentina ska Turkiet, Ryssland och Sydafrika ha sett de största ökningarna.

Höjningen uppges också ha lett till att spelet nu i vissa fall är billigare att köpa från Epic Games Store, där det inledningsvis kostade mer än på Steam.

Det här är inte första gången det visar sig vara bekymmersamt att använda lokala priser för globala tjänster som Steam. Billiga cd-nycklar köpta i lågprisländer och sålda med vinst (men ändå till lägre pris) är en vanlig affärsidé som debatterats kraftigt genom åren.

Horizon Zero Dawn släpps hursomhelst till pc, på Steam och Epic Games Store, den 7 augusti. Uppföljaren Horizon Forbidden West kommer till Playstation 5 under 2021.