Snyggast på billigast sätt, verkar vara melodin.

Microsoft vill sudda ut generationsgränserna mellan Xbox One och Xbox Series X. Man gör det med Xbox Smart Delivery, en teknik för att kunna köra ett köpt spel på båda plattformarna, få den bästa tillgängliga versionen, dela saves med mera. För tredjepartsutvecklare är det frivilligt att delta, men det finns uppgifter om att Microsoft uppmanar dem att inte ta betalt för att uppdatera spel till next-gen-versionen.

Källor i branschen uppger för Video Games Chronicle att Microsoft uppmanar företag som gör spel till båda konsolgenerationerna att göra dem tillgängliga till båda utan merkostnad, antingen genom Smart Delivery eller med egna lösningar.

Microsoft kommenterar inte den uppgiften specifikt, men en talesperson säger till VGC att man vill ge spelarna bästa möjliga spelupplevelse på alla plattformar, men att varje utvecklare själv bestämmer om de vill använda Smart Delivery.

At Xbox, the player is at the center of everything we do, which is why we’re committed to supporting exclusive Xbox Game Studios titles, including ’Halo Infinite,’ with Smart Delivery, providing the best available version for whichever console you choose to play on.

It will be up to individual developers to determine whether they implement Smart Delivery, and they can choose to use it for titles that will release on Xbox One first and come to Xbox Series X later.

[...]

However, developers and publishers ultimately decide how they deliver their games, and we work with them to provide the best possible experience based on their needs.

Xbox Smart Delivery har flera funktioner. Oavsett om du köper spelet på Xbox One eller Xbox Series X är det spelbart på båda, det ger molnlagring med delade saves, och spelen uppdateras gratis och automatiskt till den kraftigare versionen. Alla Microsofts egna kommande spel stödjer Smart Delivery, och även ett antal tredjepartsutvecklade titlar. Däribland Cyberpunk 2077, Assassin's Creed: Valhalla, Dirt 5, Bloodlines 2 och Yakuza: Like a Dragon.

Företag som inte vill ansluta fullt ut till Smart Delivery kan istället göra egna varianter där användarna får ladda hem uppdateringar som dlc. EA kör en egen sån variant för Fifa 21, kallad Dual Entitlement (eller "Dubbelt berättigande", som det översatts till). Du kan då uppgradera gratis från gamla till nya konsolerna, men bara fram tills Fifa 22 släpps, inte från fysiskt till digitalt och sparfiler delas inte mellan konsolerna.

Andra alternativ är 2K som med NBA 2K21 inte ger gratis tillgång till spelet på båda systemen, utan istället erbjuder rabatt om man köper båda.

Sony har ingen Smart Delivery-liknande policy för Playstation 5, men även där har flera utvecklare lovat gratis uppdateringar från PS4 när PS5 släpps. Till exempel för Cyberpunk 2077, Marvel's Avengers, GTA Online och Fifa 21.

Skicka en rättelse
Både Sony och Microsoft har faktiskt tagit betalt för patcher tidigare. Inte från spelarna, utan från spelutvecklarna själva, vilket i sig bidrog till den låga frekvensen utav speluppdateringar under PS3/360 eran. https://www.technobuffalo.com/it-costs-... 09/07 Då så, tack för förtydligandet. 08/07 Ja men står klart och tydligt att dom uppmanar utvecklarna till att inte ta betalt. Det var mer det jag pratade om. Det gör ju Sony också. Står ju också att för 3:e parts tillverkare är det frivilligt att delta. Alltså inga krav. Dom ställer nog kravet... 08/07 Jag tolkar det som att MS kräver att utvecklare som släpper spel på Xbox One och Xbox bla bla X använder sig av Smart Delivery. Det är en standard, inte ett önskemål. Kan ha fel. 08/07 Men enligt denna artikel så säger Microsoft samma sak. Dom tvingar ingen att göra det grattis utan tycker bara att dom bör göra det. Precis som Sony. Inget som säger att utvecklarna inte kan släppa en helt ny version till Xbox också. Så som GTA V t.ex.... 08/07 Det betyder ju i princip att Utvecklarna kan släppa en PS5 patch till PS4 spelet och därutöver en PS5 version. Det skulle bli enorma mängder med badwill om de gjorde så, men de kan göra det med de riktlinjerna av Sony. Det är ju det problemet Microsoft... 08/07 @BlackZam: Det där handlar ju bara om backward compatible programmet, Smart delivery är ju inte samma sak.. Visst slutsatsen kan vara liknande eller samma, men inte nödvändigtvis. https://www.forbes.com/sites/erikkain/2020/05/28/xbox-series-x-doubles-do... 08/07 Här är t.ex en länk där Sony faktiskt KRÄVER att PS4 spel som är släppta från 13 Juli ska fungera på PS5 och samtidigt så rekommenderar dom starkt utvecklarna att uppdatera äldre spel för att köras ordentligt på PS5. https://www.techradar.com/news/all-n... 08/07 Har inte läst någonstans att Microsoft kräver det? Kanske från sina egna studios? Men det är jag rätt säker på att det kommer vara samma sak för Sonys egna studios. Har väldigt svårt att se att spel som t.ex God of War, Last of Us osv inte skulle få en... 08/07 https://blog.playstation.com/2020/03/18/unveiling-new-details-of-playstation-5-hardware-technical-specs/ 08/07