Ett års medlemskap i Xbox Live Gold har plötsligt slutat säljas.

Under rådande konsolgeneration har trion Sony, Nintendo och Microsoft tvingat spelarna att betala för att kunna spela multiplayer online. I Xbox-fallet kan denna betalvägg snart falla.

Tolv månaders medlemskap i Xbox Live Gold säljs inte längre, vilket bekräftats var medvetet av Microsoft till Trueachievements. Det går fortfarande att hoppa på tre eller sex månaders prenumeration men "här och nu" försvinner ettårs-dealen, säger en talesperson för Microsoft.

Mer än så vill man inte fördjupa sig, men Xbox-insidern Klobrille tror sig veta mer. Han skriver på Resetera-forumet att Xbox Live Gold är en barriär som "hindrar ett friktionsfritt ekosystem" mellan Xbox-konsolerna, pc och Xcloud, och att det är en tidsfråga innan betalväggen raseras.

Frågan är inte om betalväggen faller. Frågan är när.

Som alltid är det bra att ta rykten med en nypa salt (eller två), men stämmer detta skulle det i alla fall rimma mycket väl med Xbox Game Studios strategi med att exkludera så få som möjligt.

Skicka en rättelse
Tycker deras spel och tjänster fungerar grymt bra. Game Pass är ju helt lysande! :) 28/07 Typ som en mängd med MMOs då med andra ord? Där man i nuläget har en gratisvariant och måste betala mer för att få tillgång till spelens fulla potential? 21/07 Hoppas de fortfarande släpper gratis spel varje månad 21/07 Fast det man gör fungerar ju inte och det är ju inte jag som är först med att påstå att man behöver knyta åt sig bättre utvecklare. Nej ingen försäljning här, jag hoppas fortfarande det ska dyka upp något jag vill spela. 21/07 Det är väl envisa lojala gamers som kanske ändrar på det. Som det ser ut nu har de fler intressanta spel på en bättre konsol med bättre tjänster. Men uppföljarna till sina favoritspel är inte att förringa. 21/07 Det är ju kanske lite överdrivet och påstå att Microsoft har "foten på strupen" på Sony. Visst har Xbox lite kraftfullare grafikkort och cpu (medans hårddisken är snabbare på PS5), men i slutändan är det ändå spelen som räknas och än så länge så har for... 21/07 Det är bara löjligt att betala för att spela online, oavsett vad det kostar så borde inte spelarna behöva betala för det. PC folket spelar gratis och det borde vara så för alla. Tänk om Microsoft kan starta generationen med permanent gratis onlinespel... 20/07 Betala för att spela mp är förlegat. 20/07 Ja det återstår att se om det helt kommer försvinna. Jag är försiktigt skeptisk. :) 20/07 Ohh Microsoft/Xbox har verkligen foten på Sony/PlayStation's hals. Den klart mycket bättre next-gen konsol. Där det inte finns någon anledning med att ha exakt samma versioner av 3de part på både, Xbox Series X klarar av så mycket mer. Med så många stud... 20/07