Efter att Epic provocerat både Apple och Google genom den senaste Fortnite-uppdateringarna, som öppnade upp för användare att köpa v-bucks och skins direkt av Epic till ett rabatterat pris, togs spelet bort från såväl App Store som Google Play. För närvarande kan alla som hade uppdaterade klienter spela vidare men det kan bli problem när nästa säsong ska släppas. Epic hade med största sannolikhet väntat sig detta då de inom bara några timmar hade lämnat in stämningsansökningar mot båda företagen och släppt en propagandatrailer; en parodi på Apples 1984-reklamfilm där de själva försökte revoltera mot IBM:s monopol på datormarknaden med sin första Macintosh.

"Epic är beredda på att spendera mycket pengar på detta"

En användare på Reddit har analyserat båda dessa stämningsansökningar och kommit fram till ett par intressanta punkter. Bland annat att de skrivits i samarbete med två av största advokatfirmorna i USA, ett tecken på att Epic är beredda på att spendera mycket pengar på detta. Samtidigt som de förlorar pengar på uteblivna köp från mobila enheter. Bara i juli månad omsatte de 34 miljoner dollar på Ios-användare.

Den egna bettallösningen i mobilversionen i Fortnite var med största sannolikhet en medveten provokation

Eftersom Apples plattform är betydligt mer låst än Android skiljer sig de två ansökningarna åt på vissa punkter. Målet är dock detsamma; att genom konkurrenslagar tvinga båda parter till att ge utvecklare mer frihet vad det gäller till exempel betallösningar.

Epic har också några exempel på att Android som plattform inte är så öppen som Google påstår, där avtal bland annat hindrat Oneplus från att ha en Epic Games-app förinstallerad på alla deras telefoner. På samma sätt ska LG:s avtal med Google förhindrat dem från att använda en annan affärslösning är just Google Play.

Avslutningsvis är Epic inte ute efter monetär ersättning, bara att bryta vad de anser vara ett monopol. I vår omröstning tidigare idag tror ändå närmare hälften av er att de kommer att få till en förändring.

Inlägget på Reddit

I read Epic's cases against Google and Apple. Here is what they contain and how they differ. from r/Games