Microsoft bekräftar nu morgonens läcka – Xbox Series S är officiellt avtäckt.

Det är som väntat ett mindre lillasyskon till Xbox Series X, och prislappen landar på 299 dollar (UPPDATERING: 3 595 kronor, upplyser Xbox svenska Twitter-konto). Microsoft säger att den ger "next-gen performance", trots att det är den minsta Xboxen någonsin.

I övrigt ges inga detaljer, så vi vet inget om prestanda, funktioner och releasedatum. Mer info utlovas inom kort.

299 dollar är lågt för en helt ny konsol, men givetvis lär du få göra avkall på prestanda och eventuellt andra funktioner. Den ser inte ut att ha skivläsare, något som Windows Central sa sig ha fått bekräftat.

Det låga priset kan tillsammans med abonnemanget Xbox All-Access göra Series S till ett prisvärt och mycket lockande instegsalternativ för folk som inte vill lägga de tusenlappar en maskin kostar. Ett abonnemang för kanske 250-350 kronor i månaden kan ge tillgång till konsol med ett par hundra spel. Ingen lätt deal för Sony att möta.

Priset för storasyskonet Xbox Series X är ännu inte avslöjat. Det spekuleras i en prislapp på 499 eller 599 dollar. Som jämförelse kostade Xbox One 499 dollar vid premiären, och Playstation 4 gick på 399 dollar. Också Xbox One X hade 499 dollar som riktpris.