4 miljoner färre konsoler i år, uppger källor.

Uppdatering (16/9): Sony dementerar Bloombergs uppgifter och säger att Playstation 5-produktionen inte har minskats. Läs mer här.

Ursprunglig nyhet: Sony uppges ha problem att få fram tillräckligt med komponenter för tillverkingen av Playstation 5, och ska därför ha tvingats minska den planerade produktionen i år med 4 miljoner exemplar. Nu räknar man med att kunna tillverka 11 miljoner konsoler under detta budgetår. Det uppger Bloomberg och hänvisar till anonyma källor med insyn i saken.

Problemet ska vara att få fram tillräckligt många systemkretsar (System-on-a-chip). Det uppges att produktionen stundtals bara täckt omkring 50 procent av behovet. Den ska gradvis ha ökat, men ännu inte ligga på stabila nivåer.

Sony har avböjt att kommentera Bloombergs uppgifter, som tills vidare ska betraktas som rykten.

Playstation 4 lanserades i november 2013, och hade tre månader senare sålts i 5 miljoner exemplar (källa).

Sony håller ett Playstation 5-event klockan 22 i morgon kväll, onsdag den 16 september. Sannolikt avslöjas då pris och releasedatum för PS5:an.

Förra veckan kom en störtflod av Xbox Series X- och S-information från Microsoft. De maskinerna lanseras den 10 november och kostar omkring 5 600 respektive 3 500 kronor. Om Playstation 5 kan matcha det vet vi förhoppningsvis i morgon kväll. Håll koll på FZ för senaste Playstation 5-nytt!

Tack till kabukishaman för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse
@Tomas Helenius: Notera vad dom skriver, se sen att första ryktet om detta var juni när dessa konsoler redan hade tillverkats. Han ljuger inte, men säger inte hela sanningen heller. 16/09 Tack för tips! Blev nyhet. 16/09 Verkar falskt dock: https://www.gamesindustry.biz/articles/2020-09-15-sony-reportedly-cuts-ps5-production-by-4m-units 15/09 Lite kuriosa vad det där fönstret är till för... Det där är ett EPROM minne som är raderbart med uv-ljus. Normalt sitter en metalliserad klisterlapp över annars skulle minnet raderas med tiden. 15/09 Ska försöka förklara vad system-on-a-chip (systemkrets) är för er som kanske inte riktigt förstår hur hårdvara fungerar. Majoriteten av digital elektronik som CPU, minnen etc. byggs i kiselkretsar, s.k. chip. Det är ren svartmagi och tro ingen som säger... 15/09 System på en krets ;) 15/09 @NuZ @Kibbo: Ytterligare ett fall med värdelös svensk översättning ^^ 15/09 Som @NuZ redan påpekat är det System on a Chip, dvs. en krets där alla eller väldigt många olika delar av systemet ingår i en och samma krets. Ju fler funktioner du trycker in i din SoC ju större och mer komplex blir givetvis kretsen, vilket leder till... 15/09 Det har funnits uppgifter om detta ganska länge... De har problem med att SOC inte klarar av värmen pga 2.23 ghz och CU's pajar därefter. Det sägs att dom till o med fått sänka effekten från dom där 10.8TF sen dess, men att dom mörkar det tills vidare... 15/09 Soc (system on a chip), Hela systemkretsen tror jag de menar 15/09