Nvidias nya Geforce RTX 3080 sopar banan med allt i grafikkortsväg för konsumenter, det fastslog Sweclockers efter hårdtestning förra veckan. Men i dag släpps den nya seriens verkliga best – Geforce RTX 3090 – och vi har en ny herre på täppan.

Sweclockers har testat RTX 3090-kortet, och trots prestandan säger man att det egentligen inte är det bästa kortet för gamers. Med hysteriska 24 GB minne och dubbla prislappen mot RTX 3080 är det snarare ett RTX Titan, Nvidias namn på kort som primärt vänder sig till professionella användare (film, 3D). Men det det bär ändå namnet Geforce (namnet på deras gaming-kort) och kostar i runda slängar 10 000 kronor mindre än 2018 års RTX Titan, så Nvidia verkar rikta sig till båda lägren. Vilket Sweclockers inte tycker är optimalt.

Vi tycker att Nvidia gör sig själva en direkt otjänst genom att kalla detta kort för Geforce RTX 3090 snarare än exempelvis RTX Titan II eller dylikt, då det för många skapar falska förhoppningar om spelprestanda snarare än en förståelse för vad det är som utmärker kortet.

Nu är visserligen Geforce RTX 3090 världens snabbaste grafikkort för spel, men sett till att det kostar mer än dubbelt så mycket som Geforce RTX 3080, och endast erbjuder i snitt 12 procent högre rastreringsprestanda vid 4K UHD, känns det som ett direkt dåligt köp om det främst är spelande i vanligt förekommande upplösningar som står på menyn.

Men det är ju fortfarande världens just nu snabbaste konsumentgrafikkort du får, så om du känner till användningsområdena är det absolut inget dåligt köp. Sweclockers ger det beteckningen "Utmärkt".

Sweclockers har lyckats få tag på en Samsung-tv modell Q950TS, med 8K-upplösning, 7 680 × 4320 pixlar. Och då är det förstås läge att testa med ett RTX 3090. Vilket man gjort, och här sållas agnarna från vetet i fråga om otpimering. Doom Eternal och Forza Horizion 4 klarar sig båda öer 60 bilder per sekund, medan övriga spel hamnar under. Noterbart är att Doom Eternal klarar sig över 60 fps även med ett RTX 3080 – lite av Carmacks kodargeni sitter uppenbarligen kvar i id Softwares väggar än.

Nedan filmer från Battlefield V och Doom Eternal med maxad grafik i 8K-upplösning.