Det har länge ryktats att Amazon arbetat på en spelstreamingtjänst och nu är den avtäckt. Amazon Luna känns inledningsvis väldigt likt Google Stadia, men de har resonerat lite annorlunda kring hur du får tag på spel.

I Luna kommer du att prenumerera på olika "Game Channels", där den första kallas Luna+, kostar 5,99 dollar i månaden och ger dig ett oändligt antal speltimmar, streaming i 1080/60 (med 4K på gång) samt möjligheten att spela på två enheter samtidigt. Inom kort kommer även Ubisoft att ha en egen kanal, där du får tillgång till Ultimate Editions och DLC för deras titlar (lite som Uplay+ fungerar). Priset är okänt, men man kommer erbjuda spel som Assassin's Creed: Valhalla, Far Cry 6 och Immortals Fenyx Rising samma dag som de släpps på vanliga plattformar.

Likt Google Stadia kan du lira på PC och Mac, Amazons egna Fire TV samt Iphone och Ipad. Det sistnämnda kanske låter lite märkligt då Microsoft just nu bråkar med Apple om deras spelstreamingtjänst Xcloud men Amazon skriver uttryckligen om att det handlar om "web apps", vilket kanske rundar regelverket. Android-stödet ska komma senare, om nu Google är sugna på att släppa in en så uppenbar konkurrent.

Amazon Luna kommer att kunna köras med mus och tangentbord samt med Playstation- och Xbox-gamepads, där de även tagit fram en kontroll som likt Stadia-kontrollen snackar direkt med servern och därmed får ner responstiden.

För närvarande kan amerikaner ansöka om att få testa tjänsten tidigt men det står inte någon om när den lanseras brett eller kommer till Europa. Priset på 5,99 dollar kommer att höjas när tjänsten lämnar "early access".