Idag meddelade Copyswede att de tillsammans med Elektronikbranschen tagit fram nya avtal för privatkopieringsersättningen där den nuvarande generationen konsoler (och Wii U!) inte längre är inkluderade. Däremot höjs taket för ett flertal andra produkter, medan några sänks.

I de nya avtalet nämns inget om de nya konsolerna som lanseras om en dryg månad, dessa nya avtal verkar främst framtagna för att komma ifrån det strul och käbbel som uppstått tidigare. Så sent som i augusti tillsatte regeringen en utredning kring privatkopieringsersättningen som ska gå till botten med hur vi svenskar faktiskt privatkopierar idag, och vad en rimlig ersättning för detta kan vara.

I vår omröstning i samband med den nyheten sa 21 % av er att ni privatkopierat något de senaste fem åren men vi gissar att en inte försumbar andel läste det som "piratkopierat".

Så här ser de nya ersättningstaken ut, där vinnarna är lagringsenheter vars maxbelopp mer än halveras och förlorarna är datorer med ökning på 87,5 procent.

Produkttyp

Tidigare ersättningsnivå

Ny ersättningsnivå

Lagringsenheter

80 kr

30 kr

Datorer

40 kr

75 kr

Mobiltelefoner

60 kr

75 kr

Set-top boxar

320 kr

120 kr