Från den 1 oktober ska du betala kemikalieskatt också på elektronik du köper från annat EU-land. Men få känner till det eftersom regeringen inte berättat om den.

Kemikalieskatten är en punktskatt som infördes sommaren 2017, med syfte att förmå elektroniktillverkare att minska användningen av potentiellt farliga kemikalier. Den betyder att du får betala upp till omkring 450 kronor i extraskatt för viss elektronik (konsoler, mobiler, datorer med mera) du köper i Sverige – men inte i andra länder. Svenska handlare har kritiserat detta eftersom det ger utländska butiker konkurrensfördelar.

Men hösten 2019 la regeringen fram ett förslag om att skatten skulle gälla också för varor köpta i EU-länder, rapporterar Sweclockers. Och den 1 oktober blev detta lag. Men regeringen har inte kommunicerat det tydligt, säger Skatteverket till Sweclockers. Vilket väcker frågan om säljarna överhuvudtaget vet att de ska betala kem-skatten.

Lagen bör kunna göra det lite enklare för svenska handlare, och några är försiktigt positiva när Sweclockers pratar med dem. Samtidigt är de tveksamma till om Skatteverket och Tullverket har möjlighet att driva in skatten från handlarna.

Och den vanligt förekommande övergripande kritiken mot kemikalieskatten – att en punktskatt i en liten ekonomi som Sveriges har dåliga utsikter att påvkera gigantiska internationella elektronikjättar – kvarstår.

Läs mer hos Sweclockers