Om du har planer på att investera i Oculus nya VR-headset Quest 2 så är det bäst att du säkerställer att du har ordning på ditt Facebook-konto, för annars kan du stöta på patrull. Oculus ägs som bekant av Facebook, och för en tid sedan fick vi reda på att de ska göra Facebook-inloggning obligatoriskt för att använda företagets headset, vilket inte direkt välkomnades med öppna armar.

Nu har det nya kravet skördat sina första offer, eftersom vissa ägare av det nya Quest 2-headsetet rapporterat att de över huvud taget inte kan använda det eftersom deras Facebook-konton blivit avstängda. Omständigheterna kring avstängningarna skiljer sig, men minst en användare säger sig ha skapat ett helt nytt FB-konto som blev avstängt tio minuter senare. Avstängningen ackompanjeras av texten: "Vi har redan granskat detta beslut och det kan inte inte omvändas", vilket givetvis är oroväckande om man precis lagt tusentals kronor på produkten.

Facebook verkar dock vara medvetna om att det inte riktigt håller att sälja headsets som köparna sedan inte kan använda, och drabbade får hjälp med sina konton om de öppnar ett supportärende hos Oculus.

Men även om Facebook tycks lösa strulet för de som drabbats är vissa fast beslutna att "jailbreaka" Quest 2-headsetet för att på så sätt kunna ta bort kravet på Facebook-inloggning. Det är dock inte det lättaste, och utvecklaren Robert Long har därför utlyst en belöning på motsvarande 44 000 kronor till den som lyckas, och Oculus Rift-skaparen Palmer Luckey har svarat att han kommer skjuta till lika mycket.