Trots den massiva kritiken mot lootlådor hösten 2017 har EA fortsatt att ha med dem i sina spel. Och nu dras företaget inför rätta i Kanada, där de anklagas för att bedriva illegal gambling-verksamhet genom att ha den slumpbaserade mekaniken med i sina spel.

Två privatpersoner står bakom en grupptalan som menar att EA:s lootlådor strider mot kanadensisk lag, skriver The Patch Notes som gått igenom åtalet. Där hävdas att EA:s sätt att använda lootlådor blir "ett olicensierat, olagligt spelsystem", alltså illegal gamblingverksamhet. Vidare hävdar man att lootlådorna mer eller mindre är nödnvändiga för att komma vidare i spelen, och att det bryter mot kanadensiskt konsumentskydd.

En 60-tal EA-spel från 2008 och framåt tas upp i åtalet. Icke helt överraskande de lootlådetäta sportspelen Fifa, NHL och Madden NFL, men också Mass Effect, Battlefield, Need for Speed, Dragon Age och Apex Legends.

Kritiken mot lootlådor eskalerade när EA släppte Star Wars: Battlefront 2. Men även om de förhatliga små boxarna nu för en mer dold tillvaro, är de i högsta grad närvarande i många spel än. Vilket givetvis beror på att de drar in stora mängder pengar, så uppenbarligen finns det några som tycker om dem.