Sony har tidigare klargjort att de "tror på generationer", och att nästa generations konsoler ska innebära ett stort kliv framåt. PS5-exklusiva titlar från dag ett är Demon's Souls-remaken och Astro's Playroom, och framöver väntar God of War: Ragnarök, Gran Turismo 7 och Ratchet & Clank: Rift Apart. Detta till trots menar Hideaki Nishino, ansvarig för "plattformsplanerande", att generationsväxlingen kommer ta tid. För Av Watch (via VG247) berättar han att det kan ta tre år.

Notera att citaten är maskinöversatta, så ha det i beaktning.

The current assumption is that the transition from PS4 to PS5 will take about three years. In the meantime, how can I keep buying games on PS4? Can the purchased games be played on PS5? That is important.

Nishino förstår varför utvecklare till en början kommer dra sig för att göra spel exklusivt till nästa generations Playstation, men att detta kommer ändra sig i takt med att spelarbasen växer till sig.

Det kan också dröja ett tag innan utvecklarna lär sig att till fullo nyttja all potential i PS5:an, så som SSD:n. Nishino menar att det kan vara komplicerat att direkt ta klivet till PS5 men säger samtidigt att Sonys nya konsol har en lång livstid framför sig, med "stor framtidspotential".

I FZ-recensionen av Playstation 5 får konsolen beröm för att den just känns nextgen.

Playstation 5 är ett mycket större kliv framåt än vanligt vid generationsskiften. Den kommer med nyheter som betyder mer än bara snyggare spel i högre upplösning. Den blixtsnabba lagringen certifierar den som en modern, konkurrenskraftig spelmaskin, och Dualsense knuffar fram den till täten. Det är alldeles uppenbart att du får något nytt och fräscht för pengarna.