Efter Zlatan Ibrahimovics plötsliga utspel i går om att hans namn och utseende används utan hans godkännande i Fifa 21 svarade EA Sports att avtal fanns. Nu ger företaget den svenska fortbollsgiganten ett nytt, betydligt skarpare svar.

EA Sport säger att man har avtalsbundna rättigheter att använda alla spelares utseenden i sina spel. Man ska också ha kontrakt med Zlatans nuvarande klubb AC Milan, och man samarbetar med det internationella spelarfacket FIFPro. Vidare säger man sig inte vilja bli inblandad i den debatt som dragit igång i sociala medier.

Vi är medvetna om diskussionerna kring licenser för spelare i EA Sports Fifa. Den situation som nu utspelas i sociala medier är ett försök att dra in Fifa 21 i en dispyt mellan ett antal externa aktörer och har inte mycket med EA Sports att göra.

För att vara väldigt tydliga har vi avtalsbundna rättigheter att använda alla spelares utseenden i vårt spel. Som vi redan sagt förvärvar vi dessa licenser direkt från ligorna, lagen och de individuella spelarna. Dessutom arbetar vi med FIFPro för att säkerställa att vi kan inkludera alla de spelare vi faktiskt har med för att göra spelet så verklighetstroget som möjligt. I dessa fall beviljas rätten att använda spelarnas utseenden genom vårt klubbavtal med AC Milan och vårt mångåriga exklusiva partnerskap med Premier League, vilket inkluderar utseendet hos alla spelare i Tottenham Hotspur.

Efter Zlatans utspel planerar "ett antal" toppspelare att följa svenskens exempel och säga ifrån mot att de används i Fifa-spelen, uppger The Athletic. Enligt siten har spelarfacket FIFPro rätt att förhandla fram avtal om användningen av spelare i spelen.

Enligt Zlatans agent Mino Raiola äger EA Sports inte alls rättigheterna till de individuella spelarna, något man ska ha upplyst företaget om "många gånger".

För att sammanfatta. EA Sports tycker de har rätt att använda Zlatan i Fifa. Zlatan tycker det inte.

Fortsättning följer.