Förra veckan lanserade AMD sin nya grafikkortsserie Radeon RX 6000. Företaget släppte två kort – RX 6800 och RX 6800 XT – och i dag skulle återförsäljare få börja sälja tredjepartstillverkade modeller. Det är bara ett problem – de har inga kort att sälja.

De flesta svenska butiker har inte fått in några kort alls, skriver Sweclockers som talat med flera återförsäljare. Bara Komplett säger att de faktiskt fått tag på kort, men då bara "ett fåtal". Och det kan dröja innan korten dyker upp i någon större omfattning. Komplett skriver att "väntetiden spås bli lång" och att den som förbokar får vara beredd på att "vänta länge". Man tror att korten kommer i lager under första halvan av 2021.

Inte heller från AMD går något av korten att köpa i dag.

Samma situation ser ut att råda i andra länder, däribland USA. Youtubern JayzTwoCent säger att hyllorna gapar tomma i många butiker.

Ett ytterligare bekymmer är att korten blir avsevärt dyrare än vad AMD antytt. Företaget satte rekommenderade priser på 6 249 respektive 6 990 kronor, men en återförsäljare säger till Sweclockers att marginalen är noll kronor – i bästa fall. I praktiken, med kostnader för logistik, personal och annat, skulle butikerna gå back på varje sålt kort om de sålde för rekommenderat pris. Istället beräknas priserna landa kring 8 000 kronor för RX 6800-kortet och bortåt 10 000 kronor för RX 6800 XT.

För dig som tänkt köpa nytt grafikkort är situationen dyster då det råder brist också på Nvidias Geforce RTX 3000-serie. Företaget har släppt tre nya modeller tidigare i höstas (RTX 3070, RTX 3080 och RTX 3090), men det finns nästan inga kort att köpa.

Och som om det inte räckte med grafikkortsbrist, pandemi och betonggrått höstväder är dessutom Playstation 5 och Xbox Series X slut överallt. 2020 är ett underligt år.

Men håll ut – 2021 är bara lite mer än fem veckor bort. Under tiden läser du Sweclockers test av de båda Radeon RX 6000-korten.