CD Projekt Reds aktievärde har sjunkit kraftigt efter att Cyberpunk 2077 visade sig flyta skräp på äldre konsoler. Aktien är i skrivande stund värd 309 polska zloty, ungefär 705 kronor, att jämföra med 362 zloty (825 kronor) på premiärdagen den 10 december, och 443 zloty (1 010 kr) för knappt två veckor sedan.

Företagets fyra grundare äger tillsammans 34 procent av aktierna, och tappet sedan releasen innebär att deras aktievärde minskat med omkring 1 miljard dollar, 8,2 miljarder kronor, skriver Bloomberg.

CDPR-aktien har gått upp och ner flera gånger efter de tre förseningsbeskeden det senaste året. Men den ligger högre än vad den gjorde vid årsskiftet, och har även klättrat lite sedan denna veckas bottenotering i måndags.

CD Projekt Red har fått hård (och befogad) kritik för Cyberpunk 2077:s anmärkningsvärt usla prestanda på förra generationens konsoler, framförallt på Xbox One. De har bett om ursäkt och lovat pengarna tillbaka, men eftersom de överhuvudtaget inte lät någon spela konsolversionen innan release smutsar ner företagets image som kundvänligt företag. Och rapporter om otydligheter kring återköpen, framförallt från Sony som inte ska vara med på detta, lär varken återupprätta anseendet eller stabilisera aktiekursen.

På pc fick Cyberpunk 2077 finfina betyg, om än med förbehåll för buggar. Återstår att se om de kan fixa frameraten så att den som köpt spelet till gammelkonsol får valuta för pengarna. Vi lär få anledning att återkomma. Tills dess är pc- eller Stadia-versionerna det säkraste valet.