Användare på Reddit har under helgen uppmärksammat att Epic Games Launcher tycks köra processer i bakgrunden som får vissa CPU:er från framförallt Ryzen-serien att gå varma trots att launchern inte används till något – användaren Neoncarbon såg till exempel sin CPU-temperatur sjunka från 50 grader till 37 efter att ha stängt launchern.

Hårdvarusidan Hothardware (passande namn) beslutade sig för att undersöka saken och bekräftade att deras Ryzen 9 5950X också gick varm när Epic Games Launcher var öppen. Vidare efterforskningar visade att programmet vid ett tillfälle hade fem olika processer igång på datorn, varav vissa skickade data till 22 olika servrar vare sig launchern var öppnad, minimerad eller i bakgrunden. De noterade att mängden data som skickades var 14 gånger mer än vad Steam och Geforce Experience skickar i bakgrunden per timme.

Epic har ännu inte officiellt uttalat sig om varför programmet beter sig så här, men Sergiy Galyonkin, som jobbar hos Epic, har via Twitter sagt att det är en bugg och att teamet jobbar på att fixa den. Själv såg jag ingen märkbart högre CPU-användning eller temperatur vid test med en i7 8700k från Intel, men det tycks råda delade åsikter på internet angående huruvida det bara är AMD-processorer som är drabbade eller inte.