Om du är det minsta intresserad av ekonomi och spelbranschen har du säkert läst rubriker kring Gamestops galna aktiehandel den senaste veckan, som gått från 147 kr till 1 231 kr per aktie på bara ett par veckor. Om du är som jag, och inte vet mer om aktier än från diverse Hollywood-filmer, kan det dock vara lite svårt att hänga med i alla termer och skeenden.

Kort förklarat har ett underforum på Reddit utmanat Wall Street gällande värdet på Gamestops aktie, som av förklarliga skäl varit i botten under en lång period. Aktiehandlarna i New York började till och med spekulera på aktievärdet, kallat "short selling" eller blankning på svenska. Det innebär att en aktiehandlare lånar aktier och säljer dem, i hopp om att de ska sjunka ännu mer i värde och därmed kan köpas tillbaka billigare och ta differensen som vinst.

Detta fick folket på Reddit att reagera och de började istället köpa aktien i stora volymer. Det gjorde såklart att värdet ökade och alla short sellers behövde därför skynda att köpa tillbaka aktien för att minimera förlusten. Detta kallas i sin tur en "short squeeze". Vilket i sin tur ökade värdet ännu mer. En användare på Reddit ska ha investerat sina livsbesparingar tidigt, cirka 50 000 dollar och som med dagens kurs är värda över 15 miljoner dollar.

Om det fortfarande är rörigt kan du lyssna på denna lite skrikiga men sakliga Twitter-snubbe som drar igenom allt på cirka fem minuter.

Om du vill lära dig mer om aktier kan vi rekommendera denna tråd. Kom dock ihåg att aktiehandel är ett risktagande.