Det går bra för Steam, med över 120 miljoner aktiva användare per månad och en stor demofestival på gång i februari. Men en grupp gamers i Kalifornien är inte lika uppspelta och har nu stämt ägaren Valve för att de använder sin position för att hålla spelpriserna höga.

Boven i dramat är en så kallad "Most Favored Nations"-klausul som sägs inkluderas i Steams distributionsavtal med spelutvecklare/utgivare. Denna ska stipulera att om de vill sälja sitt spel på andra plattformar än Steam så får det inte göras till ett billigare pris.

Huruvida så verkligen är fallet är dock inte klart eftersom avtalen ifråga inte är offentliga. Detta ska heller inte blandas ihop med Steams policy angående de Steam-nycklar som utgivare/utvecklare kan generera gratis för att sälja på annat håll under villkoret att de inte är billigare än på Steam.

I stämningsansökan säger de att denna typ av avtal inte bara gör att spelpriserna blir högre, utan även att nya aktörer inom spelförsäljning inte kan etablera sig på marknaden. Detta eftersom de till exempel inte kan locka användare genom att sälja ett spel billigare, eftersom spelets utvecklare/utgivare då inte kan sälja det på Steam utan att sänka priset även där.