2020 var ett bra år för virtual reality. Dels tack vare Half-Life: Alyx, som visar att det går att göra mästerliga storspel också i VR. Dels släpptes Oculus Quest 2, en mer högupplöst och billigare version av det fristående VR-headsetet. Och det tycks ha gått hem i stugorna.

Det såldes drygt 1 miljon Quest 2-enheter under fjärde kvartalet 2020, uppger analytikerna Superdata. Rekord för VR-headsets som inte drivs av en mobil, uppger man och tillägger att Samsung Gear VR har rekordet (1,4 miljoner sålda enheter fjärde kvartalet 2016), men den kostade en tredjedel så mycket som Quest 2. Näst mest sålda VR-enhet fjärde kvartalet 2020 var Playstation VR (125 000 sålda ex), sen Valve Index (65 000) och Oculus Rift/Rift S (55 000).

Bild: Superdata

Oculus Quest 2 släpptes i oktober förra året, så den kom exakt lagom till julhandeln. Det, tillsammans med uttråkade hemmajobbare, en prislapp på som lägst 3 700 kronor och möjlighet att också köra Steam-spel på den (via kabel eller wifi), lär ligga bakom dess popularitet.

Vårt test av föregångaren Oculus Quest hittar du i vår stora VR-testartikel, där vi även sätter Valve Index, HP Reverb G2 och en handfull andra headsets på prov. Ett test av Oculus Quest 2 är på gång, håll ögonen öppna.