"Hur få Playstation 5-konsoler har de egentligen släppt?!" funderar kanske du som liksom många andra ännu inte fått tag på en konsol. Nu har vi något av ett svar. Det såldes 4,5 miljoner PS5-enheter under 2020, det berättar Sony i en budgetrapport.

Intressant nog bekräftar Sony att de säljer varje PS5:a med förlust, vilket beror på att de känt sig tvungna att sätta ett lägre pris på konsolen än vad den kostar att tillverka för att möta konkurrenten Xbox Series. Det uppger analytikern Daniel Ahmad i ett tweet-citat:

Loss resulting from strategic price points for PS5 hardware that were set lower than the manufacturing costs

Men Sonys spelsektion gjorde ändå ett rekordstarkt sista kvartal förra året, med en 40-procentig inkomstökning mot samma period året innan.

Noterbart så här i konsoltorkans tidevarv är att det såldes ungefär lika många PS4-konsoler under lika lång tid efter premiären när den släpptes för åtta år sedan. Men där upphörde bristen snabbare.

Det är förstås omöjligt att säga exakt när tillgången till Playstation 5 (och Xbox Series, och grafikkort) blir bättre. Svenska återförsäljare sa nyligen till FZ att bristen ser ut att hålla i sig, kanske ända fram till halvårsskiftet.