Förbundsdagen i Tyskland (motsvarande Sveriges Riksdag) har godkänt ett förslag om förändringar i en ungdomskyddslag. Ändringarna kan innebära att spel med lootlådor vars innehåll köps för riktiga pengar förses med 18-årsgräns. Det kan leda till att spel som Fifa 21 inte längre tillåts för barn och unga, skriver Der Spiegel (Google-översättning).

Fifa 21 är i dag godkänt för unga. Men spellägert Ultimate Team ger default alla spelare möjlighet att betala riktiga pengar, och det strider mot den ändade ungdomslagen. Lagändringen syftar till att skydda unga mot "gambling-liknande mekanik".

Lootlådor och gambling-liknande inslag i spel har länge stått i skottlinjen, och Star Wars: Battlefront 2 fick ta den kanske tyngsta smällen från kritiker hittills. Flera länder har eller funderar på att förbjuda lootlådor och liknande i spel, och även om EA förändrade Battlefront 2 kraftigt efter kritikerstormen så tjänar de storkovan på lootlådor i spel som Fifa och Madden NFL. Och visar således inget intresse för att skrota såna funktioner.