Företag hamnar regelbundet i luven på varandra, och ett uppmärksammat fall är dispyten mellan Apple och Epic. En av fördelarna för oss konsumenter är dock att det ibland leder till att vi får bättre insyn i företagen, och denna gång är det Apple som ger oss lite ungefärliga siffror på inkomster och utgifter för Epic Games Store.

Enligt de siffror som Apple uppger för att bevisa att Epic Games Store inte kommer gå med vinst på lång tid så ska butiken ha gått $181 miljoner back under 2019 och uppskattningsvis $273 miljoner back under 2021.

En stor bov i dramat är de garanterade minimiintäkter som Epic lockar utgivare med för att göra deras spel (tids)exklusiva på plattformen. Detta ska under 2020 ha kostat dem $444 miljoner, medan intäkterna från tredjepartsspel på plattformen endast uppgick till $265 miljoner samma period. På det stora hela säger Apple att butiken kommer att ha gått totalt runt $600 miljoner back i slutet av 2021, motsvarande ca 5,1 miljarder kronor.

Apples slutpoäng är att Epic Games Store inte kommer att gå med vinst innan 2027, medan Epic själva säger att de väntar sig att börja gå med årlig vinst redan 2023, och att det som Apple kallar för "förlorade pengar" istället är en investering. De båda parterna ska mötas i rätten nästa månad, så då får vi se hur det hela går.