Fez släpptes till Xbox 360 i nådens år 2012, efter fem års utveckling av framför allt Phil Fish. Lika älskat som spelet blev lika stor blev chocken när Fish både ställde in Fez 2 och lämnade spelbranschen efter att han blivit kallade bland annat "fucking hipsters" av Gametrailers-folk.

Man kan lugnt säga att Fish under sin tid i rampljuset både avskyddes och hyllades.

Under årens lopp har Fez släppts till pc, PS3, PS4, PS Vita och Ios-maskiner. Idag ansluter även Nintendo Switch till raden av format, lustigt nog blott en dag efter spelets nioårsdag. Det är för övrigt ett fantastiskt fint och finurligt äventyr, som leker med 2d och 3d på ganska spektakulära vis. På FZ belönades det med fina 4 av 5 när Johan Martinsson recenserade det.

Den största överraskningen år faktiskt att Phil Fish, som ofta framstår som en rätt dryg person (se: "japanska-spel-suger"-skandalen, och en hel del tidigare uttalanden) har lyckats skapa ett så vackert, varmt och sympatiskt spel. Det är ännu en anledning till att han ska vara väldigt glad över att han äntligen, efter alla dessa år, är färdig med sitt magnum opus. Nu kan han vara tyst och låta Fez sköta snacket.

Fish hann med att lämna branschen ännu en gång, men så sent som 2016 var han en av nyckel-personerna i PS VR-spelet Superhypercube. Fez fortsätter dock betraktas som hans största stund.