– Gillar du siffror?
– Nej.
– Bra, då kör vi!

Trots en synnerligen stökig release för Cyberpunk 2077 går det bra för CD Projekt. Företaget släppte i går en budgetrapport (här, här) som ger oss en del intressant information.

Vi kan börja med Cyberpunk 2077: spelet sålde i impoerande i 13,7 miljoner exmeplar under 2020, alltså på tre veckor. 56 procent av dessa var till pc, 28 procent till Playstation 4 och 17 procent till Xbox One. Då ska vi komma ihåg att Sony slutade sälja spelet i Playstation Store efter en vecka på grund av missnöje med hur spelet presterande på konsolerna. De har fortfarande inte börjat sälja det digitalt igen. 73 procent av spelen såldes digitalt, och följaktligen 27 procent fysiskt.

Företagets digitala butik Gog.com hade sitt överlägset bästa år, och har Cyberpunk 2077 att tacka för det.

Efter den massiva kritiken mot spelets skick på främst äldre konsoler erbjöd CD Projekt att låta missnöjda köpare lämna tillbaka spelet och få pengarna tillbaka. Endast 30 000 spel ska ha återlämnats, skriver Kotaku, men lägger till att det inte tycks inkludera spel som lämnats tillbaka via Sony och Microsoft. Företaget uppger att refund-kampanjen kostade dem knappt 8,5 miljoner zloty, knappt 18 miljoner kronor.

Rapporten berättar också att The Witcher-serien sålt över 50 miljoner exemplar totalt, och The Witcher 3 över 30 miljoner.

Företaget upprepar att de tänker fortsätta arbetet med att förbättra Cyberpunk 2077. Först på tur står ett antal dlc som ska släppas gratis under året, och även fortsatta uppdateringar. Under andra halvåret ska next-gen-uppdateringen till Playstation 5 och Xbox Series släppas.

Återstår att se om CDPR kan reparera lite av sitt skadade förtroende. Man får ge dem att de försöker. Av er som tyckte till i vår omröstning om Cyberpunk 2077:s skick nyligen satte över hälften betyget 3 eller 4. Med beröm godkänt, trots allt.