EA har åter hamnat i blåsväder för spelläget FUT i Fifa 21. Ett läckt dokument pekar på att företaget medvetet försöker driva spelarna till det lootlåde-täta spelläget som anklagats för att påminna om gambling.

Det är en anonym insider hos EA som läckt interna dokument till det kanadensiska mediebolaget CBC. I dokumenten säger EA så här om det ibland hårt kritiserade spelläget FUT:

"FUT är hörnstenen och vi gör allt vi kan för att driva spelarna dit."

Och:

"Alla vägar leder till FUT".

FUT är populärt och drar in stora pengar till EA. Det går ut på att bygga ett lag och få tag på så bra spelare som möjligt till det. Nya spelare fås genom card packs, samlingar med ett antal spelare som slumpas fram. Card packs fås antingen genom att spela ihop till dem eller genom att köpa dem för riktiga pengar. Och det har lett till hård kritik av folk som ser det som gambling när du betalar riktiga pengar för något slumpen avgör värdet på. Du vet alltså inte vad du får för dina pengar.

Flera länder, bland annat Belgien och Tyskland, har antingen försökt eller förbjudit FUT eftersom det anses fungera som hasardspel eller gambling. Kritiker menar att mekaniken kan trigga spelberoende hos vissa, och mot den bakgrunden är delar av det läckta dokumenten mycket kontroversiellt – EA hävdar att alla ingame-köp är frivilliga.

I ett uttalande kallar EA CBC:s rapport "sensationalistisk" och att den feltolkar och utelämnar fakta. Man vill överhuvudtaget inte kännas vid att FUT skulle kunna orsaka spelberoende, utan pekar på att spelläget i över tio års tid varit till glädje för tiotals miljoner spelare. Man säger också att man inte uppmanar folk att spendera pengar, utan att man ger dem möjligheten och att det är upp till dem att välja. Slutligen tar man kraftigt avstånd från påståendet att FUT skulle vara lika med gambling, och motiverar det med att det inte sker några pengautbetalningar från Fifa-spelen.

Enligt CBC tjänade EA förra året 1,49 miljarder dollar, 12,5 miljarder kronor, på lootlådor i sina sportspel.