I april rapporterade vi att Intel jobbar på en ny mjukvara som de kallar Bleep, vars syfte är att i realtid sålla bort bort fula eller aggressiva uttryck i röstchattar baserat på vad användaren inte vill höra. Ett företag som valt en annan väg i kampen mot otrevligheter och trakasserier i röstchattar är Riot Games, som är kända för spel som League of Legends och Valorant.

I ett inlägg på sin webbplats meddelar de nämligen att deras integritetspolicy kommer att uppdateras för att möjliggöra inspelning av röstchatt. Dessa inspelningar kan sedan granskas när anmälningar kommer in för att slå fast huruvida spelare gjort sig skyldiga till övertramp.

Riot betonar att de inte aktivt kommer lyssna på röstchattarna, utan enbart granska dem vid anmälningar, och i dagsläget planerar de endast att använda systemet i Valorant. Spelare kan neka till att spelas in, men då kommer de inte kunna använda röstchatten. Det är oklart när systemet ska tas i bruk, men det kommer inledningsvis att betatestas i Nordamerika.