I detta nu börjar Vivecon 2021, ett event där HTC presenterar nya virtual reality-produkter. Vi vet redan nu att de avtäcker två nya VR-headsets – Vive Pro 2 och Vive Focus 3. Med 5K-upplösning, upp till 120 graders synfält och 120 Hz bilduppdatering imponerar specifikationerna, och därmed vänder de sig också till köpare med välfylld plånbok. Det är är vad som väntar:

Vive Pro 2 vänder sig till konsumenter (det vill säga kunder med ändliga resurser) och är i grundutförandet ett pc-headset – sladdbundet alltså. Men som tidigare Vive kan du göra det trådlöst med en adapter. Det har dubbla LCD-displayer på 2 448 x 2 448 pixlar styck (4 096 x 2 448 pixlar totalt), en refresh rate på 90 eller 120 Hz (max 90 Hz trådlöst), upp till 120 Hz FOV och ställbar IPD (pupillavstånd). Hörlurar sitter på vid köp och två mikrofoner är inbyggda.

Vive Pro 2 använder samma fyrar och handkontroller som tidigare Vive-headsets.

Headsetet säljs utan kontroller och basstationer. Kontrollerna från Vive och Vive Pro fungerar, likaså Steams basstationer (både version 1 och 2).

Vive Pro 2 börjar säljas den 4 juni.

Riktpriset för Vive Pro 2 är 8 899 kronor och det går att förbeställa från i dag. Det släpps den 4 juni.

Vive Focus 3 riktar sig till företagskunder. Det är ett helt trådlöst VR-headset med samma upplösning som Vive Pro 2, men FOV:en ligger fast på 120 grader och refresh raten stannar på 90 Hz. Trackingen sköts av fyra kameror på hjälmen och IPD-reglaget låter dig justera för pupillavstånd mellan 57 och 72 millimeter. Batteriet ska lätt kunna bytas och väga lite.

Vive Focus 3 vänder sig till företagskunder.

Focus 3 har också nya kontroller som av bilderna att döma låter sig inspireras av Oculus utmärkta Touch-kontroller. Dessa medföljer vid köp. Basstationer behövs inte eftersom Focus 3 har inbyggd tracking.

HTC har sneglat på Oculus Touch när de gjorde Focus 3-kontrollerna.

Vive Focus 3 släpps den 24 juni till riktpriset 15 590 kronor.