Först en rejäl brasklapp: digitaliseringen. Sett till fysisk försäljning var dock den första veckan för Resident Evil Village den sämsta på 19 år. Inte sedan Gamecube-releasen av Resident Evil 4 har ett spel i huvudserien flugit sämre från butikshyllorna. 149 884 ex av Village såldes, och det är att jämföra med fyrans 145 533. Ett spel Village har flera gemensamma nämnare med.

Detta rapporterar Game Data Library på Twitter, och den färska statistiken kommer från Famitsu.

Den digitala försäljningen tar som bekant en allt större del av kakan, men jämför man med hyfsat nya Resident Evil 2 och 3 står sig Village slätt. 149 884 mot 265 324 respektive 189 490. Även Resident Evil 7 hade en bättre startvecka i öst; Village är hela 35 procent sämre.

Siffrorna i dessa fall rör enbart Playstation, men då är å andra sidan Xbox inte så... big in Japan.

Förutom digitaliseringen är flera regioner i Japan just nu i ett nödläge på grund av covid-19-pandemin. Det är förstås något som kan hämma den fysiska försäljningen ytterligare. Fps är inte heller en typisk japansk grej, så det kanske också är en faktor. Capcom lär dock inte ligga sömnlösa då 3 miljoner spel skeppats och skjutsat serien förbi 100 miljoner-strecket.