Elite Dangerous-expansionen Odyssey ska efter en försening till slut släppas 19 maj, om än bara till PC då och sedan till konsoler senare. Men de som tror att de kommer kunna köpa expansionen och sedan susa runt i samma universum som de som inte köpt expansionen kan komma att bli besvikna. Odyssey kommer inledningsvis nämligen utspela sig i ett helt egen universum, separat från den vanliga versionen av spelet.

I ett inlägg på det officiella forumet förklarar community manager Bruce Garrido att expansionen bland annat inkluderar snyggare planeter, förbättrad ljussättning och nya texturer. Dessa ändringar kommer inledningsvis inte att implementeras i grundspelet Elite Dangerous: Horizons, vilket innebär att de delas upp i separata universum. Vill man verkligen spela med polare kan dock Odyssey-spelare starta spelsessioner i ett Horizon-läge, men kommer då temporärt inte åt innehållet från expansionen.

Detta ska dock bara vara fallet fram tills expansionen släpps till konsolerna, då grundspelet ska uppdateras med förbättringarna från expansionen. Med det sagt måste man äga Odyssey-expansionen för att kunna lämna sitt skepp på fot och ta del av det nya FPS-innehållet.